REPUBLIKA SRPSKA

Prosvjetari nezadovoljni jer ne primaju naknade za prijevoz, rođenje djeteta...

Masovno iščlanjivanje iz Sindikata RS

Autor:M. ZGONJANIN

10.2.2017

Dragan Jarić, prvi čovjek sindikalne organizacije u Osnovnoj školi “Petar Škundrić” u Budimlić Japri kod Oštre Luke, zvanično je napustio svoj granski sindikat. Tvrdi da nije otišao sam, već da ga je podržalo još dvadesetak kolega.

Nema problema

Tim će stopama, kako kaže, krenuti još nekolicina prosvjetara iz RS, koji su, ističe, nezadovoljni načinom sindikalne borbe, višemjesečnim kašnjenjem isplata naknada za prijevoz, za rođenje djeteta, koje nisu dobili pune tri godine.

Dragan Gnjatić, prvi čovjek Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS, Jariću i onima koji su otišli poručuje da ''svako ima pravo biti ili ne biti član Sindikata”. Ne vidi u čemu je problem, jer je “do sada podržavao sve oblike sindikalne borbe koje su mu predlagali”. Problem je, po njemu, neinformiranost, jer “naknade za prijevoz duguje resorno ministarstvo, a ne Sindikat”. 

dragan-gnjatic

 Gnjatić: Svako ima pravo 

- Sindikat je uradio sve što je mogao, a ja lično nikad ništa nisam sabotirao, pa ni štrajkove. Ne znam šta bih još trebao da uradim. Je li da se javno zapalim na trgu da neko shvati? I hoće li to riješiti problem isplate naknada? Uostalom, niko nije bogomdan, pa ni ja. Za dva mjeseca idu izbori i eto prilike da se bira - kaže Gnjatić i dodaje da je mnogo više onih koji ga podržavaju od onih koji napuštaju Sindikat. 

branislav-kecman

Kecman: Ništa dramatično

Branislav Kecman, predsjednik Regionalnog odbora Sindikata obrazovanja, nauke i kulture regije Prijedor, ne vidi ništa dramatično u cijeloj priči, a pogotovo ne raskol, kako se to pokušava predstaviti u javnosti. 

Kolektivni ugovor

- Pravi problem, konkretno u školi u Budimplić Japri, jeste neisplaćivanje naknada za prijevoz, rođenje djeteta, koje im duguje Ministarstvo prosvjete u Vladi RS. Vrijednost Sindikata je ta što je te naknade uspio staviti u poseban kolektivni ugovor. Dakle, Sindikat nikome ne duguje ni marku, ni dvije, ni tri, kao što duguje Ministarstvo prosvjete - kaže Kecman i dodaje da Sindikat štiti prava radnika, ali, nažalost, ne isplaćuje pare, kao što mnogi misle. 

O povjerenju granskom sindikatu trebali su razgovarati i članovi sindikalne organizacije u Osnovnoj i srednjoj muzičkoj školi “Savo Balaban” u Prijedoru. No, nije bilo kvoruma pa je ova priča do daljnjega prolongirana.   

Bez socijalnog interesa

- Očita je sprega Sindikata i vlasti koja im dozira šta smiju, a šta ne smiju raditi. Ljudi su ogorčeni i masovno se iščlanjuju iz Sindikata. U ovakvom načinu sindikalne borbe najbolje je da Vlada RS nema socijalnog partnera. Neka odluke donosi sama, jer mi, koji smo otišli, ne planiramo nikakvo novo sindikalno organizovanje - kaže Jarić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.