REPUBLIKA SRPSKA

Popovići proizveli na hiljade sadnica agruma

Južno voće dobro uspijeva u Lijevče polju

Autor:B. GRGIĆ

12.2.2017

Supružnici Mile i Milka Popović iz bosanskogradiškog sela Gornji Karajzovci i ovu zimu proveli su gotovo bez predaha. Danonoćno su bdjeli u ogromnom plastenicima da bi sačuvali pola miliona sadnica cvijeća te više hiljada kalemljenih sadnica limuna, narandže i drugih agruma. Ova proizvodnja u srcu Lijevče polja po mnogo čemu je jedinstvena.

mile-limun

Limun dobro rodio

- Zaista je teško povjerovati, ali i Hercegovci od nas kupuju sadnice limuna, mandarine ili narandže. Počeo sam s kalemljenjem ovih voćnih vrsta za svoje potrebe i osjetio veliku ljubav prema tom poslu. Kada bih imao vremena, ukalemio bih deset hiljada sadnica ovog voća i sve bih prodao - kaže Mile.

Njegova supruga više je zainteresirana za balkonsko cvijeće. U plastenicima ga ima na desetine vrsta i mnogo raznih varijacija.

- Cvijeće iz naših plastenika ukrašava balkone i prozore od Bihaća do Goražda. Zahvaljujući proizvodnji cvijeća, stekli smo mnogo prijatelja širom Bosne i Hercegovine - kaže Milka.

Mile Popović će ove zime iz vlastitih plastenika ubrati gotovo tonu limuna, mandarina i drugog južnog voća. Sezona prodaje cvijeća za Popoviće počinje prvih dana marta i traje sve do kraja proljeća. Optimisti su i vjeruju da će veliki zimski trud materijalizirati te da će tokom godine imati i vremena za kraći predah.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.