Prijedor: Samo u januaru ove godine umrlo više od 80 penzionera

Mnogi sebi ne mogu kupiti hranu i lijekove

M. ZGONJANIN

Samo u januaru ove godine na području Prijedora umrla su 84 penzionera. Među njima je i četvero onih koji su tek dobili rješenje o penziji.

U Udruženju penzionera Prijedor, koje ima 13.340 članova, kažu da su porodicama na ime troškova sahrane iz Fonda solidarnosti isplatili po 500 maraka. Ukupno je isplaćeno 42.000 maraka, odnosno 8.000 više od priliva sredstava, koja se po osnovu članarine mjesečno slijevaju u ovaj fond.

Minimalan iznos

- U prvom mjesecu ove godine značajno je povećana stopa smrtnosti penzionera. Ona je, nažalost, povećana i posljednjih nekoliko mjeseci, mada ni približno kao u januaru. Šest godina sam na čelu ovog udruženja i ne pamtim tako povećanu stopu smrtnosti. U prošloj godini ostali smo bez 650 svojih članova. Nedovoljno novca za kvalitetnu ishranu i kupovinu lijekova faktor je koji utječe na povećanu stopu smrtnosti ove najstarije populacije - kaže Slobodan Brdar, predsjednik Udruženja penzionera Prijedor.

Prema podacima kojima raspolaže, čak 7.500 ih prima penziju koja iznosi od 179 do 270 maraka. Iz tog razloga Udruženje često isplaćuje i jednokratne novčane pomoći od 50 do 100 maraka.

Prošle godine tu pomoć dobilo je 3.800 penzionera, nažalost, ne svi koji su podnijeli zahtjev da im se pomogne.

- Obično bude tri puta više zahtjeva od naših mogućnosti. Prijedlozi za pomoć idu od mjesnih udruženja penzionera i trudimo se da ljudima zaista izađemo ususret, da pomoć ravnomjerno dijelimo i da onima koji je nisu dobili prošle uručimo ove godine - kaže Brdar i dodaje da pomoć mahom traže penzioneri u stanju socijalne potrebe, oni s malim primanjima i narušenog zdravstvenog stanja, ali i teško bolesni.

Osim pomoći Udruženja, koje je, prema ocjeni mnogih, i jedno od najboljih u RS, organizira i odlazak na banjska liječenja, na more, izlete, a tu je i mogućnost kupovine ogrjeva na rate.

Jednokratna pomoć

Penzioneri se redovno okupljaju i u svom klubu. Ove aktivnosti se ne bi mogle provoditi bez pomoći Grada, ističu u Udruženju, i dodaju da će tokom ove godine iz gradskog budžeta dobiti 220.000 maraka. Od tog iznosa 130.000 maraka bit će usmjereno na jednokratne novčane pomoći penzionerima, a 90.000 KM za banjsko liječenje.

Od 300 do 1.700 KM

Oko 6.000 prijedorskih penzionera ima primanja od 300 do 1.700 maraka. Naravno, najviše je onih sa srednjim penzijama, dok iznos od 1.700 KM, koji je mnogima nedosanjan san, prima svega nekoliko Prijedorčana. 

 

NA VRH

Podijeli članak na