REPUBLIKA SRPSKA

Od “male fabrike” mogu da pristojno zarade i žive

Pejakovići se bave plasteničkom proizvodnjom

S. JEREMIĆ

13.2.2017

Supružnici Mirjana i Stojan Pejaković iz naselja Dobor kod Modriče već 20 godina zarađuju za hljeb proizvodnjom i prodajom rasada i povrća. Prema riječima Mirjane, posao nije težak, ali je dosadan. 

Stalne mušterije

- Uživam u ovom poslu. Mnogo je obaveza, ali kada znamo da imamo svoje stalne mušterije, tada ništa nije teško. Znala sam po 1.000 sjemenki paprike posijati za jedan dan. Kada to za mjesec nikne, onda se stavlja u čašu po jedan struk. Poslije toga ide prodaja. Mnogo je posla, ali se isplati - kaže Mirjana.

Pejakovići su do ove faze sijanja rasada imali pune ruke posla. Morali su čuvati plastenike od hladnoće i snijega. Znali su po cijelu noć čistiti plastenike. 

- Sijemo razne sorte paprike, paradajz, patlidžan te krastavice i cvijeće. Trenutno sadimo papriku i paradajz, kojih imamo 5.000, a ide se do 20.000 struka rasada u prodaju. Mušterije imamo u Odžaku, Modriči. Ovo mi je glavno zanimanje. Od toga i radimo i gradimo - govori Stojan. 

Dobra zarada

Nakon prodaje rasada, slijedi proizvodnja povrća, a to su slatka i ljuta paprika, feferoni, paradajz, patlidžan, krastavac, špinat, luk i salata. 

- Duga i hladna zima malo nas je usporila. Inače, nisam bilježio koliko prodam, ali iz jednog plastenika skoro 5.000 kilograma paradajza i 3.000 kilograma paprike. Ipak je bolja zarada od rasada – naglašava Pejaković.

Svoje plastenike nazivaju malom fabrikom, od koje, kako kažu, pristojno žive.

Posljedice od poplava

Poplave iz maja 2014. godine uništile su sve što su stvarali. Naglašavaju da se još nisu oporavili od tadašnjih posljedica. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.