REPUBLIKA SRPSKA

Uvođenje LED rasvjete još na čekanju

U Bijeljini sva naselja i sela osvijetljena noću

LJ. LJ.

13.2.2017

Iako je Bijeljina grad sa 18.000 sijaličnih mjesta u gradskom i seoskom urbanom području, još javna rasvjeta u ovom gradu nije na zadovoljavajućem nivou i neophodna je njena rekonstrukcija. Ovo je rekao Tomica Stojanović, službenik u Odjelu za stambeno-komunalne djelatnosti Gradske uprave Bijeljine.

Stojanović kaže da je u 2016. godini za potrošenu električnu energiju u sistemu javne rasvjete izdvojeno iz budžeta oko milion maraka te da je još oko 170.000 KM planirano za održavanje javne rasvjete.

- Bijeljina je grad koji ima više sijaličnih mjesta čak i od Banje Luke. Prije pet godina imali smo 14.000 sijaličnih mjesta, ali smo tada za utrošenu električnu energiju trošili oko 1,5 miliona KM. Instaliranjem tajmera koji omogućavaju gašenje sijalica u ponoć, smanjili smo realnu potrošnju i za proteklih četiri do pet godina uštedjeli oko dva miliona maraka - kaže Stojanović i ističe da su gotovo sva naselja, kako u gradu tako i na seoskom području, pogotovo seoska središta, osvijetljena i noću.

tomica-stojanovic

Stojanović: Smanjili smo realnu potrošnju

Ističe da je Gradska uprava u prošloj godini raspisala tender za realizaciju projekta koji podrazumijeva uvođenje LED tehnologije u uličnoj rasvjeti, što podrazumijeva zamjenu čak oko 11.000 standardnih sijalica.

- Realizacijom ovog projekta predviđeno je da tokom cijele noći funkcionira javna rasvjeta. Zbog činjenice da se jedan od učesnika tendera žalio na odluku komisije, ovaj je projekt još na čekanju - pojašnjava Stojanović.

Neophodna rekonstrukcija

Sadašnja javna rasvjeta u Bijeljini stara je više od 40 godina i neophodna je njena rekonstrukcija. Zbog intenziteta saobraćaja i velikog protoka vozila na putnim pravcima prema Zvorniku, Tuzli, Rači, Brčkom i drugim većim centrima, postavljanje nove javne rasvjete javlja se kao jedan od prioriteta. 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.