REPUBLIKA SRPSKA

Dodik: Obaviještan sam da će za desetak dana protiv mene biti podignuta optužnica

Nakon sastanka u Beogradu

G. D.

22.2.2017

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik nakon sastanka u Beogradu oštro se obrušio na odluku o pokretanju revizije tužbe koju je BiH podnijela protiv Srbije.

Dodik je ocijenio da ova odluka predstavlja volju Bošnjaka i Bakira Izetbegovića, a nikako ne države Bosne i Hercegovine.

"Radi se o jednom razuzdanom nacionalizmu Bošnjaka u Bosni i Hercegovini. Oni žele da se nametnu kao jedini i jedinstveni i da je BiH samo njihova. BiH nije njihova. Oni imaju samo pet kantona i ne mogu da predstavljaju BiH kako to oni hoće, rekao je Dodik, pa nastavio:

"Sada će konačno mnogi shvatiti da BiH nije Bakir Izetbegović i Bošnjaci. Bakir ne predstavlja BiH, već institucije. U institucijama se nalaze i Srbi i Hrvati i on nikako ne može iznositi svoj privatni stav u ime institucija i države. Ničiji pojedinačni stav nije stav BiH, već stav pet kantona, jer su tako i svedeni. O BiH hoćemo da razgovaramo, ali samo ako budemo pitani. Nisam pobornik BiH, ona je nemoguća zemlja, a ovo je samo dokaz moje tvrdnje".

"Apsolutno se slažem sa Vučićem i Dačićem. Mir i stabilnost se mora sačuvati. Ali, mi nećemo dozvoliti da neko umjesto nas govori. Mi želimo da imamo prava potpisana u Daytonu, ništa više, ništa manje", rekao je Dodik. 

Dodik je na kraju izlaganja otkrio ako kako ima informacije da će uskoro protiv njega biti podignuta optužnica.

"Obavješten sam da će za desetak dana protiv mene i Mladena Ivanića biti podignuta optužnica. Zamislite? Da zbog organizacije referenduma ide krivični postupak. Ali, to govori najviše o Sarajevu i njihovim namjerama, jer je činjenica kako gube strpljenje", zaključio je Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.