REPUBLIKA SRPSKA

Goran Rašković rasprodaje imanje i seli se u Australiju

Nakon što se optimistično vratio u BiH iz Italije

Autor:B. GRGIĆ

26.2.2017

Zbog veoma loših uvjeta za poslovanje, nelojalne konkurencije, ilegalnog uvoza cvijeća i izostanka podrške države, Goran Rašković, cvjećar iz Aleksandrovca kod Laktaša, donio je odluku da rasproda imovinu i ode iz BiH. Goran ogorčeno priča da ni on ni njegove kolege ne dobivaju nikakve poticaje te da su povrijeđeni jer se iz Holandije uvozi cvijeće u višemilionskoj vrijednosti, koje po kvalitetu nije bolje od domaćeg.

 Niske temperature 

- Čudi me da se ljudi iz vlasti ne zapitaju koliko bi porodica moglo živjeti od uzgoja cvijeća kada bi se, recimo, prepolovio uvoz iz Holandije. Nas niko ne razumije niti podržava, a jedva smo preživjeli zimu s izrazito niskim temperaturama, koje su potrajale više od 40 dana - kaže Rašković.

Ovaj vrsni uzgajivač rezanog cvijeća kale i gerbera došao je u Aleksandrovac nakon dvije decenije provedene u Italiji. Ovdje je, tvrdi, investirao više od 100.000 eura. Kaže da ga je zima iznurila i da se pokolebao.

- Zimus sam u plastenicima potrošio 70 prostornih metara drveta. Trebalo je potrošiti još 100 metara, da se sačuva proizvodnja. Nisam to uradio, pa sam se odlučio da privremeno zaustavim vegetaciju. Uklonio sam nadzemne dijelove cvijeća i veći dio plastenika pokrio slamom. Tako za osmomartovski praznik, kada je najveća potražnja cvijeća, nemam ništa za prodaju - žali se Rašković.

Ovaj četrdesetogodišnji cvjećar odlučio se na radikalan potez. Ispred kuće i plastenika postavio je tablu s natpisom da prodaje imanje. Odlučio se da proda i imanje i šumu u obližnjim selima Krnete i Bakinci.

- Čim ovo rasprodam, pakujem se i pravac Australija. Uspostavio sam već kontakte, ne želim da idem s rukama u džepovima i da budem primoran da prihvatim najlošije i slabo plaćene poslove. Idem da se ponovo, treći put, iskušam od početka - kaže ovaj cvjećar iz Aleksandrovca, koji s velikom dozom sjete rasprodaje teškim radom stečenu imovinu.

 Hiljade sadnica

Rašković je u plastenicima uzgajao više od devet hiljada sadnica kale i gerbera te dvije vrste cvijeća na otvorenom u rodnom selu Krnete.

 Cvijeće iz Dalmacije

Rašković tvrdi da raznim kanalima, pa čak i autobusima, na naše tržište stiže cvijeće iz Dalmacije. Kaže da je ono u startu jeftinije i da je teško odoljeti takvoj, nelojalnoj ekonomiji.

- Tamošnji cvjećari nemaju troškove grijanja kao mi, imaju možda minimalne, i onda su u znatnoj prednosti u odnosu na nas - kaže Rašković.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.