REPUBLIKA SRPSKA

Derventski etno-motivi na sajmovima širom svijeta

Zahvaljujući vunenim čarapama iz kućne radinosti

N. SIMIĆ

26.2.2017

S izvornim derventskim etno-motivima i narodnim naslijeđem, zahvaljujući vunenim čarapama iz kućne radinosti, uskoro će se, nakon posjetilaca sajma u Sankt Peterburgu i Tel Avivu, upoznati i svi oni koji dođu na najveće evropske sajmove turizma. 

 Rijedak uzorak

Čarape, rađene prema jednom od rijetkih sačuvanih uzoraka sa motivima karakterističnim za Derventu, izlagat će se u narednom periodu na štandovima Turističke organizacije Republike Srpske iz Banje Luke po turističkim sajmovima širom Evrope.

Čarape, koje su nekada bile dio svečane narodne nošnje, rađene su od vune, a krase ih zanimljivi motivi, poput cvjetova, grančica i raznih geometrijskih oblika. 

Izrađuje ih Kata Stupar iz Dervente na osnovu čarapa iz pedesetih godina, koje je 70 godina čuvala porodica Mandić iz Osojaca. 

Direktor Turističke organizacije općine Derventa Damir Kljajić kaže da ova ustanova godinama radi na pronalaženju različitih etno-motiva na odjeći karakterističnoj za derventski kraj te da ih pokušava vrednovati i prezentirati široj javnosti.

- Zahvaljujući Kati Stupar, saznali smo da Mandići godinama čuvaju čarape s narodnim motivima, a koje su napravljene još polovinom prošlog stoljeća. S obzirom na to da je riječ o veoma zanimljivom, lijepom i, prije svega, za narodno naslijeđe vrijednom primjerku, odlučili smo da se izrade i prezentiraju replike - naglasio je Kljajić.

Dodaje da su čarape koje je izradila Stupar, izložene krajem prošle godine na Sajmu “Tradicija i ja” u Modriči i tada su predstavnici TORS odlučili da ih pokažu i u drugim zemljama.

 Narodna nošnja

Vlasnik uzorka na osnovu kojeg su izrađene čarape Braco Mandić iz Osojaca kaže da je riječ o radu njegove majke Anđe.

- Majka je, najvjerovatnije, isplela čarape oko 1950. godine i nosila ih je kao cura pa se može reći da su ovo djevojačke. Pronašao sam ih u majčinom sanduku za narodnu nošnju, u kijeru. Tu je držala i rubine, pregaču i druge dijelove nošnje - istaknuo je Mandić. 

Strpljenje i spretnost

Kata Stupar godinama izrađuje razne rukotvorine te ih izlaže na sajmovima. Naglašava da šarane čarape posebno zahtijevaju mnogo truda zbog korištenja većeg broja boja, odnosno različite bojene vune.

Pojašnjava da je za izradu čarapa, pored strpljenja i spretnosti, neophodna i veoma kvalitetna tanka vuna, koju je veoma teško nabaviti.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.