REPUBLIKA SRPSKA

Zainteresirane i komšije, jer može biti dobar izvor prihoda

Lijevče polje: Ulfet ef. Brkić pionir u proizvodnji malina

B.Grbić

28.2.2017

Kada je prošle godine zasadio dunum malina, Ulfet ef. Brkić iz Dubrava kod Bosanske Gradiške ni slutio nije da će postati lokomotiva u ovoj proizvodnji, i to u srcu Lijevče polja. 

Ubrzo je zasadio još dunum i po, napravio sistem za navodnjavanje i ove godine očekuje odličan urod. 

 Službena oznaka

- Opredijelio sam se na organski uzgoj maline, bez klasične upotrebe hemijskih sredstava. Jedna holandska kuća lani je došla i uzela uzorak svih dijelova sadnice, a potom i zemljišta. Ustanovili su da se zaista radi od organskoj proizvodnji i moj malinjak je dobio službenu oznaku 3. Jedan takav malinjak nalazi se u Cazinu, a još jedan u  Srpcu - kaže Brkić.

Organska proizvodnja maline je visokocijenjena. Ističe da nema problema sa plasmanom i da kilogram ovakve maline košta 4,5 maraka.

- Kada sam se opredijelio za sadnju maline, iznenadio sam sve komšije ovdje, u Dubravama. Ovdje su ranije bili rekorderi u proizvodnji kukuruza, ali se pokazalo da se može gajiti i malina. Moj primjer slijedilo je još nekoliko komšija tako da je sada u Dubravama 12 dunuma pod malinom - kaže ef. Brkić.

Brkićev komšija Muhamed Alagić također se opredijelio za uzgoj maline. Odmah je u prvoj godini ostvario solidan prinos i obećavajući prihod.

- U junu prošle godine posadio sam maline i instalirao navodnjavanje kap po kap. Već do prvih mrazeva sam ostvario berbu od 300 kilograma i, prodajući namalo, zaradio 1.121 marku. Ovo je zaista isplativ posao, koji garantira dobru zaradu - kaže Alagić.

 Podrška ministra

I Brkić i Alagić ističu da im je u ovom poslu mnogo pomogao federalni ministar Edin Ramić.
    
- Imao je sluha za naše potrebe i osigurao nam kvalitetne sadnice maline, aronije i šljive. Na taj način su mladi ljudi ostali u rodnom mjestu, osigurali sebi prihode i neki od njih su odustali od eventualnog iseljavanja - kaže ef. Brkić.

 Ostanak na selu

Obojica novopečenih malinara vjeruju da će ova proizvodnja naići na nove pobornike, ne samo u Dubravama nego i u susjednim selima. Odlični uvjeti za to postoje, a malinari su se pokazali i kao vrlo solidarni u svom poslu. Nesebično razmjenjuju iskustva i ideje, što rezultira dobrim prinosima i ostankom na selu.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.