REPUBLIKA SRPSKA

Opozicija u Višegradu tražila smjenu Memiševića zbog revizije presude protiv Srbije (VIDEO)

Scene koje izazivaju dilemu: smijati se ili plakati!?

Al. B.

1.3.2017

Svojim peroformansom na posljednjoj sjednici Skupštine općine Višegrad odbornici SDS-a, PDP-a i NPD-a vjerovatno bi mogli biti uvršteni u Ginisivu knjigu rekorda, jer su izveli jedan od najdugotrajnijih aplauza na ovim prostorima.

Aplauzom su pokušali i više od dva sata spriječavali nastavak sjednice, nakon što nije usvojen njihov prijedlog za smjenu Bilala Memiševića, predsjedavajućeg i jedinog Bošnjaka u SO Višegrad.

Ovakav zahtjev su podnijeli zbog revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije.

Reviziju je inicirao Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, Memišević je član Glavnog odbora te stranke, pa je to odbornicima opozicije bio dovoljan razlog za smjenu mada vjerovatno ni njima nije jasna Bilalova uloga u ovom pravnom procesu.

Međutim, Komisija za imenovanja je konstatirala da Memišević nije prekršio poslovnik o radu, a skupštinska većina nije usvojila ni zahtjev da se raspravlja o stavu komisije, pa su odbornici opozicije fizički blokirali govornicu.

Međusobne optužbe, prijetnje okupljanjima boraca, psovke, skandiranja, obilježile su dvosatni performans koji je ilustrirao razmjere političkih sukoba na političkoj sceni Višegrada. I pored upornih pokušaja da se to ne dozvoli, sjednica je nastavljena nakon što su odbornici SDS-a, PDP-a i NPD-a napustili salu.

Pogledajte snimke ovog tragikomičnog igrokaza na mjestu na kojem bi trebali biti ozbiljni ljudi:

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.