REPUBLIKA SRPSKA

U Kozarcu obilježen Dan nezavisnosti BiH

Kod Prijedora obilježen 1. mart

M. Zg.

1.3.2017

U Kozarcu kod Prijedora obilježen je 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Mještani ovaj praznik obilježavaju od 2010., a ove godine su im se pridružili i gosti, mještani MZ Kosova kod Maglaja s kojom Kozarac ima potpisan sporazum o prijateljstvu.

- To su naši prijatelji, još od 1992. godine kada su nam tokom izbjeglištva pružili neophodnu pomoć- kazao je Ekrem Hadžić, predsjednik Savjeta MZ Kozarac.

Obilježavanje Dana nezavisnosti BiH nakon dočeka gostiju počelo je polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na Centralnom spomen-obilježju Kozarčanima ubijenim u proteklom ratu, a potom nastavljeno mimohodom do šehidskog mezarja u Kamičanima.

sehidsko-mezarje

Šehidsko mezarje Kamičani (Foto: D. Stojnić)

Povodom Dana nezavisnosti u Kozarcu je upriličen i turnir u malom nogometu koji je uz druženje propratio i obavezan kotlić.

U Kozarcu danas od prijeratnih 20.000 mještana živi njih nekoliko hiljada. Hadžić kaže da nema preciznih podataka, mada se barata brojem između šest i sedam hiljada mještana.

- Riječ je uglavnom o starijim ljudima čija su djeca vani. Ono čega ni Kozarac, nažalost, nije pošteđen je odlazak mladosti koja svakodnevno u potrazi za boljim životom odlazi, uglavnom iz ekonomskih razloga, nemanja posla i slično - kaže Hadžić i dodaje da Kozarčana danas jedino nema u Kini i Južnoj Americi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.