REPUBLIKA SRPSKA

Provokacija u Višegradu: Otkriven krst podignut u čast ruskih vojnika

A. Bajramović

12.4.2017

U organizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade RS, Boračke organizacije RS i Općine Višegrad na uzvišenju Stari grad u Višegradu u 10 sati je otkriven ruski krst, spomen obilježje podignuto u znak sjećanja na Ruse poginule u redovima Vojske RS, javlja reporter Avaz.ba.

Prema podacima Vlade RS u redovima VRS od 1992.-1995. godine ratovalo je oko 700 ruskih državljana, a od 37 poginulih njih 7 je život izgubilo na području Višegrada.

Inače, na prostoru manjeg bh. entiteta 12. april se obilježava kao Dan ruskih dobrovoljaca. Na višegradskom vojničkom groblju Megdan bit će održan parastos poginulim ruskim dobrovoljcima i položeni vijenci na spomenik koji je, u ovom groblju, ranije izgrađen.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

U Domu kulture bit će promovirana knjiga "Iz dnevnika ruskog dobrovoljca".

Udruženja porodica žrtava iz perioda agresije na BiH, kao i predstavnici Bošnjaka u Višegradu izgradnju krsta na brdu iznad ćuprije Mehmed-paše Sokolovića smatraju provokacijom i nastavkom produbljivanja mržnje i ratnih rana koje su na ovom području veoma duboke.

Kao odgovor na projekat Boračke organizacije, čiji su članovi gradili ruski krst na Starom gradu, oni su najavili da će na lijevoj obali Drine, na lokaciji Butkove stijene, izgraditi spomenik u obliku ljiljana u znak sjećanja na oko 3.000 žrtava zločina u Višegradu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.