REPUBLIKA SRPSKA

Banja Luka: Napravili hiljadu čarobnih fotografija grada na Vrbasu

Piše: G. DAKIĆ

18.4.2017

Banjalučki fotografi Filip Bijelić i Srđan Vujmilović radili su više od šest mjeseci na projektu „Čarobna Banja Luka". Oni su napravili više od hiljadu fotografija grada na Vrbasu, a cilj im je, kako kažu, bio da predstave Banju Luku kao svjetski grad.

Uglovi i visine

- Primijetili smo da Banja Luka ima slabu ponudu fotografija. Zbog toga je grad na Vrbasu izuzetno teško vizuelno predstaviti iz turističkog aspekta i predstaviti je i približiti potencijalnim posjetiocima - istakao je za „Avaz" Bijelić.

Napravili su hiljadu snimaka iz skoro svih dostupnih uglova i visina. Bio je to, kažu, prilično zahtjevan posao. Na fotografijama se nalaze Hram Hrista Spasitelja, tvrđava Kastel, Banj brdo, gradska panorama.

- Razvoj turizma zavisi od marketinga koji nije moguće raditi bez dobrog promotivnog materijala. Samo dan nakon što sam postavio fotografije na svoj Facebook profil, javili su mi se ljudi iz jedne bugarske agencije sa željom da u svojoj turističkoj knjizi, koju prave za cijelu BiH, objave i ove fotografije - ističe Filip. 

Pogled na Vrbas s tvrđave Kastel 

Fotografije su, dodaje on, rađene posebnim tehnikama fotografiranja i obrade, a neke od njih su sastavljene od čak 30 ili više pojedinačnih fotografija. Grad je fotografiran iz svih mogućih pozicija, a većina fotografija je urađena noću, ali zabilježene su i dnevne varijante Banje Luke.

Bez podrške

- Većina fotografija je rađena noću da bi se prikrili svi nedostaci, poput ispucalih fasada i ulica. Ali, naravno, naš grad ima i mnogo lokacija koje su same po sebi lijepe i odišu energijom i koje su zahtijevale nešto manje pažnje i truda - navodi Bijelić.

Iako je projekt naišao na pozitivne reakcije izvan granica BiH, Bijelić i Vujmilović u svom gradu nisu dobili podršku.

- Pet puta sam išao u Banski dvor da mi daju salu za izložbu na sedam dana. Ja bih pokrio troškove fotografija i ostaloga, ali su me odbili pod izgovorom da je sve popunjeno. Kada sam „povukao veze", sve je moglo i odjednom mi je odobren prostor - priča Filip.

Stara i nova svjetska čuda

Osim fotografije, Filip se bavi snimanjem i montažom reklama, spotova i kraćih filmova, a, također, radi i specijalne efekte. U budućnosti, kako kaže, planira raditi isključivo na velikim filmskim projektima te obići i fotografirati sedam starih i sedam novih svjetskih čuda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.