REPUBLIKA SRPSKA

U Trebinju zabilježeno 17 posto više noćenja nego lani

P. MUCOVIĆ

31.7.2017

Da je Trebinje top-destinacija za brojne turiste sa prostora bivše Jugoslavije, ali i za one iz inozemstva, pokazuje činjenica da je broj noćenja za prvih šest mjeseci ove godine povećan za čak 17 posto u odnosu na isti period lani.

Licencirani vodiči

Prema riječima Žarka Vice, višeg stručnog saradnika u Turističkoj organizaciji Trebinje, u gradu podno Leotara zabilježeno je 27.236 prijavljenih noćenja, a ovaj broj je vjerovatno daleko veći, jer postoji veliki broj smještajnih kapaciteta koji nisu registrirani.

- Skoro 63 posto su inozemni turisti, dok skoro 37 posto otpada na domaće. Situacija je manje-više slična kada je u pitanju struktura zabilježenih noćenja, dominiraju turisti iz Turske, Srbije, Južne Koreje, Grčke i Crne Gore - pojašnjava Vico.

Dodaje da u velikom broju jednodnevnih organiziranih posjeta dominiraju turisti iz Rusije, Crne Gore i Srbije.

- Od ove godine novina su posjete turista iz Poljske i Austrije i Francuske - navodi Vico.

Dodaje da je zaveden red i u oblasti vođenja turista i prezentiranja ljepota grada, jer u Trebinju ima i veliki broj licenciranih vodiča.

- Prethodnih godina dominanatan je bio vjerski turizam, a ove godine je veliki broj gostiju pokazao interesiranje za avanturizam - ističe Vico.

On kaže da turiste sve više privlače i razna kulturna dešavanja u Trebinju, kojima obiluju ljetni mjeseci, poput Festivala festivala, Gitarijade “Mostok”, Trebinjskih dana fotografije...

Kulturna dešavanja

- U planu nam je da produžimo turističku sezonu, da određeni dio kulturnih dešavanja plasiramo i izvan ljeta, odnosno u oktobru i novembru - naglašava Vico te dodaje da ipak sve zavisi od vremenskih prilika.

150 kreveta više

- U Trebinju je za skoro 150 kreveta povećan i broj registriranih smještajnih kapaciteta, a do kraja avgusta očekuje se otvorenje još jednog hotela u centru grada, čime će se dodatno povećati broj registriranih ležajeva - pojašnjava Vico.

Dodaje da veliki problem stvaraju gužve na granici s Hrvatskom i Crnom Gorom, jer da nije toga, vjerovatno bi i broj gostiju u Trebinju bio veći.

Popunjeni do oktobra

Dosadašnjom turističkom sezonom zadovoljni su i vlasnici brojnih hotela u Trebinju. Kako ističu, neki imaju rezervacije sve do kraja godine, dok je u većini objekata uglavnom popunjeno do oktobra.

Vezane vijesti
Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.