REPUBLIKA SRPSKA

Neobična umjetnost u selu Pucari na obroncima Kozare: Saša Babić muralom i crtežima preporodio porodično imanje

Babić je nabavio i teleskop

Piše: B. GRGIĆ

25.8.2017

Oslikavanjem velikog murala na porodičnoj kući, crtanjem na betonskoj banderi, preuređenjem kapije i drugim detaljima magistar Saša Babić skrenuo je pažnju šire javnosti na pitomo selo Pucari, na obroncima planine Kozara.

Neobične slike  

O kući, koja je prazna duži niz godina, sada bruje svi u Pucarima i susjednim selima. Neobične slike obišle su svijet. Razlog za Sašinu umjetnost je jednostavan.

- Godinama se odavde odlazi, stalno se smanjuje broj stanovnika, a odavno niko ne dolazi, ne vraća se. U dogovoru sa suprugom Ratkom, kćerkom Anom i sinom Petrom, odlučio sam da se vratim, da u Pucarima živim većim dijelom godine i da tu vijest, posredstvom murala na kući, živih boja kojima sam pobijedio sivilo i samoću, oslikanog bunara, kapije, badere, javim ljudima da ovdje slavimo život - kazao je Babić.

Zanimljivo je da je kuću u osamdesetoj godini sagradio Sašin djed Mile Milisavljević, koji je potom živio u Francuskoj.

- Kuća koju je meni poklonio dugo je bila pusta. To me opterećivalo jer sam smatrao da je moj povratak ovdje njemu najveći spomenik. Prvo je slikar Milovan Čikić oslikao betonsku banderu, na nju “naselio” ptice, sunce, cvijeće. Njegov kolega Mile Sredojević je na kapiju, gdje se djeca igraju, postavio umjetničko srce, razigrao boje i motive nudeći vjeru u život za svakoga ko ulazi na ovu kapiju - pojašnjava Babić smisao umjetničkih poruka u svome dvorištu.

Mnogi u Pucarima, kada žele putniku namjerniku objasniti gdje je Babićeva kuća, spominju šarenu banderu, kapiju sa srcem i djevojku s gnijezdom u kosi na kućnom zidu.  

Posmatraju zvijezde

Nakon umjetničkih oslikavanja Babić je skoknuo do Zagreba i nabavio teleskop, s namjerom da on i njegove komšije uživaju u vedrim noćima posmatrajući zvijezde i ostala nebeska tijela. Pucari su, eto tako, zahvaljujući umjetničkoj duši ovog magistra turizma i ekologije, postali nadaleko poznati, a vidici iz ovog potkozarskog sela dosežu čak i do Mliječnog puta.

Motivi iz mašte 

- Muralom sam želio oživjeti selo i izmamiti osmijeh na lice prolaznika, komšija, probuditi njihovu znatiželju. Nataša Konjević, umjetnica iz Prijedora koja je muralima ukrasila mnoge gradove u zemlji i inozemstvu, odmah je razumjela moju poruku, prepoznala ideju i prihvatila da motive iz moje mašte preseli na veliki kućni zid - kaže Babić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.