REPUBLIKA SRPSKA

Trebinjski park imat će najmoderniji sistem navodnjavanja u BiH

U okviru prve faze obnove gradskog parka počelo uklanjanje suhih stabala

Piše: P. MUCOVIĆ

6.9.2017

U Trebinju je u toku rekonstrukcija gradskog parka, koji se prostire na površini od oko 28.000 kvadratnih metara.

Sloj zemlje

Vrijednost radova je 112.000 KM, a sredstva su osigurana iz budžeta Grada. Izvođač radova je konzorcij „EMT elektro inženjering“ i „Granum“ Čapljina.

Prema riječima Nedeljka Lambete, direktora Komunalnog preduzeća iz Trebinja, nakon rekonstrukcije, trebinjski park će imati najmoderniji sistem navodnjavanja, a uporedo s rekonstrukcijom vršit će se i hortikulturno uređenje.

- Ovo će biti prvi park u Bosni i Hercegovini koji će imati najmoderniji sistem navodnjavanja. Uporedo s prvom fazom radimo i fazu uklanjanja suhih stabala i drveća koja nisu predviđena da budu u parku, koja su ili samonikla ili ih je neko samoinicijativno zasadio. U drugoj fazi planiramo novi sloj zemlje, a u trećoj sadnju novih zemnih površina, kao i novih stabala - pojasnio je Lambeta.



Lambeta: Sadnja novih stabala

Marinko Matijević, diplomirani inžinjer agronomije, predstavnik izvođača radova, kaže da će sistem navodnjavanja funkcionirati na način da će se cijele noći zalijevati kompletan park, a radovi na ugradnji opreme za navodnjavanje će biti završeni u roku od mjesec.

Novi izgled

- Ovaj sistem će biti urađen prema najnovijim svjetskim standardima. U parku će biti postavljeno 500 prskalica različitog tipa, a u instalaciju sistema bit će postavljeno oko pet kilometara cijevi. U parku će ubuduće trava tokom cijele sezone biti zelena, što će mu, uz nove sadnice, davati potpuno novi izgled - pojasnio je Matijević.

Videonadzor i LED rasvjeta

Matijević ističe da je radi osiguranja od vandala u planu i postavljanje videonadzora. Također, iz istog razloga bit će ugrađena i LED rasvjeta u kompletnom parku.






Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.