REPUBLIKA SRPSKA

Prijedor: Učenici na praksi prave zimnicu, tjesteninu, sir...

M. ZGONJANIN

21.9.2017

Stotinjak srednjoškolaca Poljoprivredno-prehrambene škole iz Prijedora na praktičnoj nastavi pravi sve vrste zimnice, tjesteninu, cijedi sokove i suši voće i gljive. Poznati su i po odličnom siru, ali i po neobičnim slasticama, u koje spadaju marmelada od mušmula i džem od zelenog paradajza.

Nova linija

Sve što naprave u školskoj radionici, učenici, prema riječima Marka Kneževića, jednog od četiri tehnologa, profesora stručnih predmeta u ovoj srednjoj školi, i prodaju.

- Imamo svu odgovarajuću opremu, jer želimo što više praktične nastave. To je i želja učenika koji kažu da im je na praksi lijepo i da tu mogu mnogo šta naučiti, što je najbitnije - kaže Knežević i dodaje da su ovih dana svi angažirani na pravljenju zimnice, ali i na novoj liniji za proizvodnju soka.

Liniju su dugo sanjali, a dobili je, kako pojašnjava Knežević, uz pomoć gradske Agencije za ekonomski razvoj „Preda-PD“, programa „Prilika plus“ i švicarske razvojne agencije.

- U tom projektu smo dobili liniju za proizvodnju soka, veliku pasirku, duplikator, a prije toga i sušnicu. Imamo i svoj voćnjak, ali voće, najviše jabuke otkupljujemo od naših sugrađana i pravimo sok. Nešto radimo i u uslužnoj djelatnosti - kaže Knežević, koji se pohvalio i oglednim školskim plastenicima, iz kojih dolazi i najviše sirovina za zimnicu.

Primjena znanja

Ono što nema u plastenicima, otkupljuju i od učenika kojim je ovo prilika da nešto zarade.

Elena Lujić i Minela Mujkanović, budući prehrambeni tehničari, kažu da dio znanja primjenjuju i kod kuće, prilikom pravljenja zimnice, mada je u Minelinoj kući još glavni majstor za zimnicu mama, kojoj ona pomaže.

- I roditelji su zadovoljni ovom praksom. Vjeruju da će mi koristiti u budućnosti, možda i u nekom mom poslu - kaže Lujić.


Raznovrsna praksa

Praksu u Poljoprivredno-prehrambenoj školi imaju prehrambeni tehničari, konditori, pekari i od ove godine agroturistički tehničari. Pekari imaju i svoju pekaru s različitim vrstama pekarskih proizvoda za kojim vlada velika potražnja. U školi uspješno uzgajaju i gljive bukovače.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.