REPUBLIKA SRPSKA

Večer nacionalnih manjina u Prijedoru: Pokazani običaji i tradicija

Degustacija tradicionalnih jela ( D. Stojnić)

Piše: M. Z.

25.9.2017

U Prijedoru je održana 13. večer nacionalnih manjina. Domaćin večeri, na kojem su svoje običaje i tradiciju predstavili Ukrajinci, Slovenci, Česi i Romi, bilo je Udruženje Slovenaca “Lipa”. 

- Svako udruženje, prema tradiciji, priprema kraći kulturno-umjetnički program i tako pokazuje djelić sadržaja kojima se bavi tokom godine. Ove godine malo smo pobjegli od onog klasičnog folklora i prednost dali zabavnoj muzici - kazala je Aneka Uduč, predsjednica ovog udruženja, te je dodala da u Prijedoru živi skoro 280 Slovenaca.


Nastup članova Udruženja Čeha

Broj Roma je, prema riječima Rame Saleševića, predsjednika Udruženja Roma, veći tri puta. Gradska uprava pomaže im u obrazovanju, kroz donacije i mjesečne stipendije srednjoškolcima i studentima.

U Prijedoru djeluje i Udruženje Čeha, koje, prema riječima predsjednika Tomislava Blahe, okuplja pedesetak aktivnih članova. Kako kaže Štefan Stahnek, predsjednik Udruženja Ukrajinaca “Kozak”, u ovom gradu živi i skoro 330 Ukrajinaca.

Gradska uprava, koja je bila pokrovitelj manifestacije, novčano i na godišnjem nivou pomaže rad ovih udruženja. Za te namjene ove godine je iz gradske kase izdvojeno skoro 40.000 maraka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.