REPUBLIKA SRPSKA

Mještani Đevanja kod Zvornika najavili proteste u Vlasenici: Ako ne poprave put, selimo u šatore pred ŠG ''Birač''

Dio uništenog puta koji su povratnici asfaltirali vlastitim novcem

Piše: R. JOKIĆ

4.10.2017

Mještani zvorničke mjesne zajednice Đevanje najavili su proteste pod šatorima ispred Uprave Šumskog gazdinstva (ŠG) „Birač” u Vlasenici ako im ne poprave put koji je uništen nakon eksploatacije šume koju je radilo ovo preduzeće.  


Očajnički korak

Nevolje stanovnika ovog sela, u kome zajedno žive Bošnjaci i Srbi, traju više od godinu, pa su oni prinuđeni na ovaj očajnički korak, jer ukoliko put ne bude popravljen tokom zime, automobilima neće moći doći do svojih kuća.

Oni su istakli da će prethodno dati rok ŠG „Birač” do sredine ovog mjeseca da se put popravi i dodaju da obraćanje nadležnima i Upravi ovog preduzeća nije dalo nikakve rezultate, a Cvijetin Mićić kaže da je svaki dan sve teže stići do kuća i dodaje da vrše stalna ulaganja u popravke puta.

- Dovozimo šutu i pijesak da bismo barem djelimično nasuli put da možemo doći do kuće. Nedavno je došla jedna inspektorica za puteve koja se samo provozala ovuda i otišla. Žalili smo se i u sjedištu preduzeća na Sokocu i ne mogu riječima opisati kakvu sam neprijatnost i aroganciju tada doživio od jedne službenice - kaže Mićić i dodaje da će nakon roka krenuti sa šatorskim protestima u Vlasenicu jer im je samo to preostalo.

Ono što je posebno interesantno jeste činjenica da je dio uništenog puta bio asfaltiran, i to ličnim sredstvima više bošnjačkih porodica.

Brojne inspekcije

- Mi smo zajedno prije osam godina asfaltirali ovaj put da možemo normalno doći do svojih kuća. Sada smo u takvoj situaciji da više dajemo za popravku automobila i puta do kuće nego što možemo da zaradimo. Ovo je nevjerovatna situacija da u 21. stoljeću napravite sebi put, neko vam ga uništi i tako ostavi. Ne znamo više ni kome da se obratimo jer su dolazile i općinske i republičke inspekcije - ističe Mujo Rizvanović, jedan od povratnika u ovu MZ.

Lokalna uprava traži rješenje 

Predsjednik Gradske skupštine u Zvorniku Mersad Mehmedović kaže da mu se povratnici nisu obraćali povodom ovoga, ali da je upoznat s njihovom problematikom.

- Razgovarao sam s načelnikom za stambeno-komunalne poslove i trenutno radimo na pronalasku rješenja za sve stanovnike, a ne samo povratnike - rekao je Mehmedović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.