REPUBLIKA SRPSKA

Počela ''topla proba'' pred grijnu sezonu u gradu na Vrbasu: U ''Toplani'' spremni za novu sezonu, građani nezadovoljni grijanjem

Stara banjalučka toplana uskoro ide u ''penziju''

Piše: G. DAKIĆ

7.10.2017

Banjalučka „Toplana“ obavila je prije nekoliko dana „toplu probu“, odnosno pustila je grijanje da bi provjerila postoje li kvarovi koje je neophodno otkloniti prije početka sezone grijanja, koja počinje za deset dana. Podsjećamo, Banja Luka ove godine dobiva novu, ekološku toplanu, dok stara ide u „penziju“. 


Topla voda

- Moguće je da se prilikom puštanja sistema u pogon pojave manji kvarovi na toplifikacionoj mreži, kao i na kućnim instalacijama, koji nisu mogli biti uočeni dok u sistem nije puštena topla voda. Sve naše tehničke ekipe bit će u pripravnosti i trudit će se da što hitnije otklone eventualne kvarove - saopćeno je iz ''Toplane''. 

''Toplana'' u novu sezonu grijanja kreće s dvostruko više energenta nego prošle godine, što je sasvim dovoljno za početak sezone. Sezona zvanično počinje 15. oktobra, ali radijatori će biti topli i ranije ukoliko za to bude bilo potrebe.

- Prema Odluci o općim uvjetima za isporuku toplotne energije, koja je usvojena 2013. godine, ukoliko temperature tri dana zaredom budu ispod 12 stepeni s tendencijom pada, mjerena u 21 sat, mi ćemo s grijanjem krenuti ranije - rekli su iz ''Toplane''.

Pomoć grijalice

Ipak, Banjalučani su već sada nezadovoljni grijanjem. Mnogi od njih ističu da su prethodne noći bile uveliko ispod 12 stepeni, a radijatori su bili hladni. Među njima je i Žana Gauk, koja za „Avaz“ ističe da ne želi plaćati svaki mjesec 80 maraka za grijanje koga nema.

- Radijatori u mom naselju su i dalje hladni. Nisam zadovoljna grijanjem jer ga nemam. Danima u stanu uključujem grijalicu jer su radijatori hladni. Namjeravala sam i da im pišem, ali to je uzaludan posao - kazala je Gauk.

U novembru sve spremno 

Projekt-menadžer na izgradnji nove eko-toplane Borko Torbica rekao je da bi u novembru novo postrojenje trebalo početi s isporukama toplotne energije.

- U potpunosti smo u predviđenoj dinamici radova i možemo potvrditi da ćemo u novembru imati prve megavatsate isporučene iz novog postrojenja i uključujući i završetak vrelovoda, kojim će nova toplana biti spojena na postojeću mrežu - zaključio je Torbica.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.