REPUBLIKA SRPSKA

Poslanici ponovo odstranjeni: Pauza dok se ne stvore uslovi za rad

Piše: G. D.

17.10.2017

Predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović izrekao je kaznu udaljavanja sa sjednice parlamenta poslanicima opozicije koji su danas ometali rad Narodne skupštine RS. Sa sjednice nisu udaljeni Sonja Karadžić i Jovičević (SDS) i Zoran Pologoš (PDP) koji nisu bili za skupštinskom "katedrom".

- Poslanici su se izjasnili dizanjem ruku. Došlo je do fizičkog ometanja, pogotovo do narušavanja moralnog digniteta poslanika koji su željeli da rade. Izrekli smo mjeru udaljavanja svim poslanicima, osim Sonji Karadžić i Zoranu Pologošu. Mi ćemo nastaviti ovu sjednicu kada se za to stvore uslove. Nadam se da će to biti moguće. NSRS je važnija od svih poslanika - kazao je Čubrilović.

Lider NDP-a Dragan Čavić kazao je da "mjeru pravde skupštinska većina mjeri brojem ruku".

- Skupštinsko rukovodstvo je odbilo da radi po zakonu. Oni žele da nastave bezakonje. Žele da unište posljednju nezavisnu ustanovu. Njima je osnovni cilj da se zaustavi argumentivana kritika njihovog rada - kazao je Čavić.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović dodaje da akcija opozicije nije blokada, nego zaustavljanje nelegalnog rada NSRS.

- Tražili smo da se razmatra Informacija o ulozi policije i da se razmatra odluka o razrješenju Šnjegote kako bismo izašli iz ove situacije. Šta je tu sporno? Dobili bismo odgovor na pitanje ko je pozvao policiju. I to je sve što smo tražili. A nisu nam odgovorili na pitanja i nisu nam dostavili zapisnike. Zaustavili smo rad parlamenta da zaustavimo dalju anarhiju - kazao je Borenović.

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica smatra da je opozicija pogriješila kada ovo nije uradila u novembru 2014. godine, u toku afere "dva papka".

- Ne bi onda bili bahati koliko su danas i ne bismo imali ovih sedam preletača. 13. septembra su nam rekli da će u roku od 48 sati dostaviti odgovore na poslanička pitanja. Jesu li nas prevarili? Jesu. Šta treba da uradimo da ih natjeramo da poštuju zakone? Ova Vlada i ovo skupštinsko rukovodstvo treba da stave prst na čelo. Nije ovo ničija prćija. Ako ne razmisle kuda plovi ovaj brod, bojim se da ćemo na ovakav način braniti NSRS od poniženja - dodao je Govedarica.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.