REPUBLIKA SRPSKA

Tim stručnjaka u UKC RS oslobađa bolesnike dijaliznih aparata

Ilustracija

Avaz.ba

24.10.2017

U Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS će do kraja ove godine biti izvedena 30. transplantacija bubrega, a koliko je ona značajna, svjedoče pacijenti koji na dijalizu idu i po 30 godina, te ističu da ih jedino transplantacija oslobađa vezanosti za aparate.

To je potpuno nov način života jer postajete nov čovjek, niste više vezani za dijalizne tretmane i aparat i pijete samo lijekove - istakli su u Udruženju dijaliziranih, transplantiranih i hroničnih bubrežnih bolesnika, pišu Nezavisne. 


Tretman 205 KM

Prema njihovim riječima, transplantacija se, osim što poboljšava kvalitet života pacijenta, isplati i u ekonomskom smislu. 

- Jedan tretman dijalize košta 205 KM, što iznosi preko 30.000 KM godišnje, a za tri godine dijaliziranja jednog bubrežnog bolesnika Fond može transplantirati jednog pacijenta - kazali su u Udruženju.

Dragan Rakanović, šef tima za transplantaciju bubrega u UKC RS, kazao je da, osim ekonomske isplativosti za Fond, transplantacija znatno poboljšava kvalitet života pacijenata koji su vezani za dijalizu.

- Čovjek koji ide na dijalizu ne može da planira ništa, ne može da ode na more niti na drugi put jer je vezan za aparat, a ako ne ode na dijalizu, za 10-15 dana može umrijeti - rekao je za "Nezavisne" Rakanović i dodao da je UKC RS sa Vojnomedicinskom akademijom (VMA) Beograd potpisao ugovor o saradnji kojim se predviđa edukacija koja traje prvih 30 transplantacija.

Prema njegovim riječima, od 2010. godine do sada je na UKC RS izvršeno 28 transplantacija, sljedeće sedmice će biti 29, a do kraja godine se očekuje da će biti obavljena i 30. transplantacija.

Naveo je da tim UKC RS transplantaciju bubrega najvećim dijelom obavlja samostalno, ali pod nadzorom i uz konsultacije sa kolegama sa VMA.

- Anesteziološki tim je osposobljen već nakon prve dvije transplantacije, nefrološki i urološki tim takođe rade dosta samostalno, a nešto malo više pod nadzorom rade vaskularni hirurzi - pojasnio je Rakanović.

Za ovaj proces je, kako kaže, potreban tim od najmanje 30 stručnjaka, a UKC RS transplantaciju obavlja sa živih srodnika, odnosno oni su donori organa.

Komplicirana priprema


Sama priprema je, pojašnjava, komplicirana i traje od tri do šest mjeseci.

- Od same pripreme i zahvata značajniji je postoperativni tok, koji traje u prosjeku od 10 do 15 dana, koliko pacijent provede u bolnici jer postoji mnogo komplikacija koje se mogu desiti od samog toka oporavka do odbacivanja organa - rekao je Rakanović.

Dodao je da se na UKC RS godišnje izvede četiri-pet transplantacija bubrega.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.