REPUBLIKA SRPSKA

U RS godišnje 4.500 novooboljelih osoba od moždanog udara

Srna

28.10.2017

U RS godišnje ima 4.500 novooboljelih osoba od moždanog udara i zato je veoma važan preventivni pregled kojim se može spriječiti ovo oboljenje, izjavio je danas u Banjoj Luci vršilac dužnosti generalnog direktora Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS Vlado Đajić.

- U RS ovo oboljenje poprima obrise epidemije. Primijećen je trend povećane učestalosti oboljevanja od moždanog udara kod osoba srednje životne dobi od 40 do 60 godina - rekao je novinarima Đajić, specijalista neurologije.

Đajić je povodom Svjetskog dana borbe protiv moždanog udara, istakao da jedinica za moždani udar UKC primjenjuje savremenu "trombolitičku terapiju", kojom je postignut najveći napredak u liječenju pacijenata sa oblikom ishemijskog moždanog udara i da je u RS besplatno pregledano 35.0000 ljudi.

Đajić je naveo da je neplaniranim pregledom u UKC RS spašen život i popularnom pjevaču Halidu Bešliću.

Napomenuo je da UKC ima odličnu saradnju s Univerzitetskim kliničkim centrom iz Ljubljane i intervenim neuroradiologom Zoranom Miloševićem.

Milošević je naglasio da će u narednom periodu raditi u UKC i edukovati ljekare, kao i da će oni moći besplatno da se edukuju u UKC Ljubljana.

Bešlić je zahvalio Đajiću i UKC na tretmanu koji je imao i dodao da mu je neplanirani pregled spasio život.

U RS će sutra biti obilježen Svjetski dan borbe protiv moždanog udara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.