Obuka za djecu s posebnim potrebama u Trebinju: Srđan i Nikolina uče frizerski zanat

P. M.
28.10.2017 20:57

Foto: Srđan i Nikolina vrijedno uče

Frizerska akademija ”Faipa” iz Trebinja odlučila je dati svoj doprinos u educiranju osoba s posebnim potrebama i njihovom uključivanju u društvenu zajednicu tako što je za dvije osobe s posebnim potrebama osigurala devetomjesečni frizerski kurs na ovoj akademiji potpuno besplatno.

Korak po korak

Cvijeta Sekulović, predstavnica ''Faipe'', kaže da su na ideju da prime dvoje djece iz Udruženja ”Sunce nam je zajedničko” došli jer su željeli da ih uključe u društvo.  

- Voljela bih da mogu i više da ih primim i nadam se da će naredne godine ovaj broj biti veći. S njima se radi malo sporije, ali vole mnogo da rade. Ide to korak po korak, imaju oni i želje više nego mi, kada dođu ujutro, puni su elana za rad. Devet mjeseci će trajati obuka i oni će na kraju polagati. Redovni su na časovima - pojašnjava Sekulović.

Prema riječima 17-godišnjeg Srđana Čučkovića, jednog od polaznika ove akademije, volio bi da postane frizer.

- Tata me je doveo ovdje i svidjelo mi se. Ovdje je super. Družimo se, vježbamo, a za užinu odemo u Centar (Udruženje ”Sunce nam je zajedničko”, op. a.) - oduševljeno priča Srđan i dodaje da je već naučio da pere kosu, češlja i fenira, a ponešto i zaradi.

Osamnaestogodišnja Nikolina Cvjetić je drugi polaznik ove akademije iz Udruženja ”Sunce nam je zajedničko”.

Nije teško

- Sve lijepo ide i ništa mi nije teško da radim. Sve volim da radim, ali ipak najviše volim praviti punđe i pletenice. Nisu teški časovi i nema puno umora - kaže Nikolina i dodaje da joj mnogo pomažu drugari iz ''Faipe''.

  • Miljanović: Veoma zahvalni
    Miljanović: Veoma zahvalni

Vesna Miljanović, predsjednica Udruženja djece i omladine s posebnim potrebama ”Sunce nam je zajedničko”, izrazila je zahvalnost ''Faipi'' na lijepom gestu.

Malo dobre volje  

- Izabrali smo dvoje djece da krenu s tom pričom mogu li uspješno proći obuku i, koliko vidimo, to im za sada dobro ide. Niko ne zna kakve mogućnosti ima dok ne proba, a svako ima neku sklonost prema nečemu, samo treba pokušati. Ovo je jedan lijep vid njihovog osposobljavanja. Samo je potrebno malo dobre volje da se oni osposobe, pa sutra i zaposle - zaključila je Miljanović.

NA VRH