REPUBLIKA SRPSKA

Novi projekt Poljoprivrednog fakulteta u Banjoj Luci: Maline, kupine i jagode na krovovima zgrada

Poljoprivredni fakultet u Banjoj Luci: Projekt finansira EU

G. DAKIĆ

31.10.2017

Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Banjoj Luci osnovat će uskoro poljoprivrednu zadrugu, koja će se baviti organskom proizvodnjom jagodičastog voća i povrća i meda. Zadruga će zapošljavati najmanje sto radnika, a prvi zasadi naći će se u gradu, između zgrada, po uzoru na svjetske metropole, ali i na krovovima zgrada! 


Sto zaposlenih

Zadrugari će proizvoditi maline, kupine i jagode. Planirana je i proizvodnja plasteničkog povrća i meda, a u zadruzi bi trebali da rade mladi od 18 do 35 godina. Ovaj projekt finansira Evropska unija, a implementira ga Međunarodna organizacija rada.  

- Zadruga predstavlja prvi program uvođenja komercijalne organske proizvodnje jagodičastog voća i povrća u Republici Srpskoj. Projekt ima ekonomski i socijalni značaj, jer je planirano da se sto osoba “skine” sa Zavoda za zapošljavanje i da se registriraju kao komercijalna poljoprivredna gazdinstva - istaknuli su na Poljoprivrednom fakultetu.

Skoro 20 korisnika imat će proizvodnju na oglednom dobru u banjalučkom naselju Motike, a 85 korisnika imat će proizvodnju na vlastitom zemljištu. Zadruga bi trebala biti smještena, također, u Motikama, u prostoru od 126 kvadratnih metara.

U ovim prostorijama bit će, između ostalog, smještene radionice za košnice i druge pčelarske proizvode, sortirnica i pakirnica te hladna soba za pripremni smještaj proizvoda do isporuke.


Organske bašte na krovovima zgrada u svijetu

Više hrane

- Osnovna karakteristika urbane poljoprivrede je lokalna proizvodnja hrane za lokalnu upotrebu. To je koncept koji osigurava zapošljavanje stanovništva, kultivaciju gradskih i prigradskih površina, više hrane i zdraviju ishranu, povećavanje ekonomske moći grada i stanovnika te jače veze među stanovnicima – kažu na Poljoprivrednom fakultetu.

Podrška lokalnih vlasti 

U evropskim gradovima lokalne vlasti često podržavaju ovakve inicijative. U Londonu je samo 2008. godine otvoreno skoro 1.500 lokacija za uzgajanje povrća, a u Parizu je 2013. pokrenuto petnaestak projekata urbane poljoprivrede.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.