Ćulum: Smatramo da je pronađeni Dejtonski sporazum originalna verzija koja pripada RS

Srna
01.11.2017 14:52

Direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum izjavio je da istraga tek treba pokazati odakle originalni primjerak Dejtonskog mirovnog sporazuma kod Željka Kuntoša i na koji način je do njega došao.

- Imali smo tu informaciju određeno vrijeme, a Uprava za organizovani i teški kriminalitet zajedno sa Republičkim tužilaštvom izdejstvovala je naredbu kod suda za pretres prostorija. U pretresu je nađen dokument za koji smatramo da je originalna verzija Dejtonskog mirovnog sporazuma na engleskom jeziku koja pripada Republici Srpskoj - rekao je Ćulum novinarima u Banjoj Luci.

On je naveo da se provjeravaju informacije koje ukazuju na to da je Kuntoš planirao da proda ovaj dokument.

Ćulum je istakao da se dokument trenutno nalazi u MUP-u, a uz izvještaj će biti vraćen i deponovan u Osnovni sud Banja Luka.

On je naglasio da je jučer uhapšeni Kuntoš predat u nadležnost Republičkog javnog tužilaštva, te da je pod istragom koja se nastavlja.  

- Svako ko bude doveden u vezu sa ovim dokumentom, bit će saslušan - dodao je Ćulum.

Portparol Republičkog javnog tužilaštva Dragica Tojagić potvrdila je ranije danas Srni da je Željko Kuntoš /48/ pušten da se brani sa slobode. Ona je navela da je Kuntoš ispitan i da ne postoje uslovi za njegovo dalje zadržavanje.

Kuntoša su jučer na Palama uhapsili pripadnici Uprave Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske za organizovani i teški kriminalitet, nakon što su pretresli njegov stambeni objekat i pronašli originalnu verziju Dejtonskog sporazuma.

Uhapšen je zbog sumnje da je počinio krivično djelo trgovina utjecajem, te falsifikovanje ili uništavanje službene isprave.

Tagovi

Darko Ćulum
NA VRH