REPUBLIKA SRPSKA

Potkradaju nas na akcijama, reklamnim kesama, kusuru...

Trgovci mušterije uglavnom zakidaju za pet feninga ( D. Stojnić)

M. ZGONJANIN

2.11.2017

Milion je suptilnih načina na koji nas pojedini trgovci i proizvođači, svjesno ili nesvjesno, potkradaju, a da mi to prihvatamo „zdravo za gotovo“, upozorava Murisa Marić, predstavnica Udruženja potrošača iz Prijedora.  

Smanjena gramaža

Ovo je jedno od petnaestak aktivnih udruženja za zaštitu potrošača u BiH, koje dnevno zaprimi po nekoliko pritužbi građana koji smatraju da su zakinuti prilikom kupovine ili plaćanja neke od komunalnih usluga.

- U posljednje vrijeme aktuelna je smanjena gramaža pojedinih proizvoda, gdje trgovci, proizvođači i dobavljači pokušavaju da nas „uvjere“ da nam više odgovora, recimo, pakovanje od 195 grama lješnika, riža od 800 grama, supa za tri umjesto četiri tanjira, jogurti od kilogram umjesto litar i slično... Kroz izvornu direktivu je rečeno da u ponudi možemo imati i supu za četiri, tri ili dva tanjira, ali isključivo po cijenama koje odgovaraju tom pakovanju ili toj gramaži - kaže Marić.

Marić: Trgovačke cake

Dodaje da je u sitnim trgovačkim cakama nerijetko prisutna i boljka zaokruživanja cijena.

- Stalno smo negdje zakinuti za tih nesretnih pet feninga, a rijetki su trgovci koji to uredno vraćaju. Ako pak nemate tih pet feninga, razmijenit će vam deset maraka i uzeti ih - ističe Marić.

Ona je upozorila i na pojavu prodaje PVC vrećica, koje bojom, printom, pa čak i reklamnim sloganom ukazuju na određeni trgovački lanac.

- Te kese ne mogu ići u prodaju, jer u krajnjem slučaju nisu rađene od biorazgradivog materijala. Sve su to na neki način vrlo svjesne obmane. A riječ je o značajnoj sumi novca koja se samo kroz te kese vraća trgovcima. Tu su i akcije koje se često koriste vikendom, potom neka velika sniženja i slično... Građani prilikom kupovine jednostavno moraju čitati šta piše na deklaracijama, ali i da se znaju žaliti da bi ostvarili svoje potrošačko pravo - navodi Marić.

Sklapanje ugovora

Dodaje da su rijetki potrošači koji se kod njih informiraju prije neke veće kupovine ili sklapanja ugovora.

Zakon na doradi

- Velik broj potrošača savjetujemo i putem interneta, naše FB stranice, mailova širom BiH - kaže Marić. Ona podsjeća da Zakon o zaštiti potrošača BiH još nije dorađen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.