REPUBLIKA SRPSKA

Neobični hobi odgajateljice u vrtiću: Bez Daliborkinih pinjata nema dječijeg rođendana

Razbijanje pinjate vrhunac je rođendanskog slavlja

Piše: Z. KULJIĆ

5.11.2017

Želeći da svom sinu uljepša rođendansku proslavu, Daliborka Korać, odgajateljica u vrtiću u Zvorniku, napravila je pinjatu, koja se razbija ukrašenom palicom. 

Ova, u svijetu veoma popularna papirna igračka, napunjena slatkišima, porijeklom je iz Meksika. Tako je Korać neplanirano razvila hobi, koji joj danas čini zadovoljstvo i donosi dodatnu zaradu.

Društvene mreže

Nakon objavljivanja svog umijeća na društvenim mrežama, danas je svi traže da im prigodnim iznenađenjima uljepša rođendane.

Daliborka se ovim hobijem bavi godinu i po, a do sada je za prijatelje ili po narudžbi napravila više od 150 pinjata za dječije rođendane. Njene prijateljice u šali kažu da u Zvorniku nema dječijeg rođendana bez njenih pinjata.

Za izradu jedne pinjate Daliborka kaže da joj trebaju najmanje tri dana od po sat rada.

- Da bi se napravila jedna pinjata, potrebni su baloni ili kartonske kutije. Balon se mora prelijepiti papirnim slojem i premazati kašastom masom od brašna i onda sušiti 24 sata. Taj proces se ponavlja tri puta pa tek onda slijedi završna obrada i dobivanje željenog lika ili izgleda. Dakle, to nije mnogo direktnog rada, ali su, zbog lijepljenja papira i sušenja, potrebna tri dana za jednu pinjatu - kaže Korać.

Nakon što je za sinov rođendan napravila prvu pinjatu, za čiju se izradu koristila uputstvima s interneta, počele su stizati molbe njegovih drugova i drugarica.

Djevojčice najviše traže princeze. Djevojčice najviše traže princeze

Specifične želje

- Nakon toga sam svim svojim polaznicima u grupi u vrtiću za rođendane pravila pinjate i tako je taj proces počeo sam od sebe. Zbog specifičnih želja, nekada materijal nabavljam i u drugim zemljama, jer u Zvorniku i blizini ne mogu da kupim neke posebne oblike balona nego samo klasične – dodaje Korać.

Rubikova kocka najzahtjevnija  

- Do sada sam uradila različite likove, uglavnom iz crtanih filmova, mada djevojčice traže jedan tip pinjata, poput princeza, srca, zvijezda, a dječaci više traže lopte, grbove sportskih klubova. Jednom sam po narudžbi uradila Rubikovu kocku, što je možda bilo najzahtjevnije, ali ovdje nema ograničenja, samo se treba dati mašti na volju - navodi Korać, koja istinski uživa u svom hobiju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.