REPUBLIKA SRPSKA

Dodik u NSRS: Sve stvari će se ovdje završiti referendumom

Piše: G. D.

6.11.2017

Predsjednik RS Milorad Dodik (SNSD) stigao je u Narodnu skupštinu RS nakon što su na tome insistirali poslanici opozicije. Dodik je rekao da je referendum sveto pravo RS i dodao da će RS doći u poziciju da o svakom važnom pitanju odlučuje referendumom.

- Neki misle da treba doći na vlast da bi se obračunali sa političkim neistomišljenicima. Zato sam smatrao da su pitanja države ozbiljna pitanja i da treba da okupe politički konsenzus. To traži hrabrost. To ne podnosi poltronstvo - istakao je Dodik.   


Snažan pritisak

Prije nekoliko godina referendum, istakao je Dodik, nije bio reguliran zakonom.

- A onda sam ja, kao predsjednik RS, trpeći snažne pritiske, tražio da se donese Zakon o referendumu. Narod ne smije da odustane, bez obzira na to koliko ga neki onemogućavali. Sve stvari će se ovdje završiti referendumom. Nikada nisam radio ništa da bih proizveo nasilje - kazao je Dodik.

Pitanje Suda i Tužilaštva BiH je, dodao je on, odlučivanje o sebi. Dodik je istakao da su "zaustavili prijenos nadležnosti i da ne traže aplauz zbog toga".

- Ovaj referendum je borba za ustavnost. Predložit ću ga ponovo kada opozicija i svi obezbijede konsenzus. Kao student sam naučio da je razlika između državnika i politikanata u tome što ovi drugi gledaju samo dnevno, a ne gedaju kroz deset ili 20 godina. Opozicija pokušava da malim političkim dobitima ne želi da prihvati referendum. Prihvatam da izađemo na svaki referendum koji opozicija predloži, pa neka bude i o meni - rekao je Dodik.

Opomene poslanicima

Nakon toga predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović (DNS) izrekao je opomene narodnim poslanicima Adamu Šukalu i Miladinu Staniću koji su dobacivali za vrijeme Dodikovog izlaganja. 

- Ja sam dobio 300.000 glasova, a Šukalo 200. Ja govorim u ime naroda, a neka on ide u Gradišku i neka govori svojim glasačima. I mene čudi šta će opozicija ovdje, jer nisu bili na prethodna dva zasjedanja. Zašto su današ došli? Da im nije Kormak rekla da to urade - rekao je Dodik.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.