REPUBLIKA SRPSKA

Dodik pozvao na povlačenje odluke o referendumu

Avaz.ba

6.11.2017

Predsjednik RS Milorad Dodik pozvao je poslanike Narodne skupštine RS da stave van snage odluku o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH jer opozicija, koja je vlast na nivou BiH, izbjegava da realizuje očekivane rezultate referenduma.

Rezultati referenduma mogu da budu uspješno provedeni ako ih provode i oni koji su predstavnici RS na nivou BiH, ali vi to nećete - kazao je Dodik na posebnoj sjednici NSRS, tokom rasprave o Prijedlogu odluke o stavljanju van snage Odluke o provođenju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH.

Naveo je da bi održavanje referenduma 19. novembra bila avantura i istakao da treba povući odluku dok se ne postigne konsenzus.

Dodik je naglasio da opozicija, koja je vlast na nivou BiH, ništa nije uradila ni kada je bilo riječi o Danu RS, a da bi trebalo u Vijeću ministara BiH i Parlamentu BiH reći da se ni o čemu neće odlučivati dok se na dnevni red ne stave rezultati referenduma.

Je li to toliko teško? Šta je tu toliko bolno? Šta je nejasno i zašto nećete? - upitao je Dodik.

Dodik ističe kako je RS lider kada je riječ o prilagođavanju svojih propisa sa propisima EU.

Upitao je kako je moguće da Branislav Borenović, kao predsjednik Odbora NSRS za evropske integracije, nikada nije pohvalio RS u tom smislu.

Naveo je da je međunarodna zajednica, "najviše putem Pedija Ešdauna (Paddy Ashdown), intervenisala u Dejtonski sporazum" i da je "RS pokušala da ga tuži zakonodavstvu Velike Britanije, na šta je pristao i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, a potom odustao".

Dodik je naglasio da se "ne može preći preko štete koju je Ešdaun nezakonitim odlukama nanio RS, iako Borenovića to ne interesuje".

Zamolio je Borenovića da bude na strani RS, a ne da se bavi samo interesima svoje političke partije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.