REPUBLIKA SRPSKA

Nakon više od pola stoljeća čekanja: Trebinje naredne godine dobiva zatvoreni bazen

Već se naziru obrisi velikog i malog zatvorenog bazena

Piše: P. MUCOVIĆ

7.11.2017

Izgradnja zatvorenog bazena u Trebinju u punom je jeku. Čini se da će radovi biti završeni i prije predviđenog roka u oktobru 2018. godine. Na izgradnju ovog objekta Trebinjci su čekali više od pola stoljeća, još od izgradnje brane i početka rada Hidroelektrana na Trebišnjici.  



Izgradnja temelja

Na gradilištu na Abazovini već su vidljivi obrisi budućeg 50-metarskog i pomoćnog 25-metarskog zatvorenog bazena, koji će biti izgrađeni prema svim standardima Međunarodne plivačke federacije - FINA-e. Trenutno su u završnoj fazi izgradnja temelja i podrumske etaže, a slijede izgradnja prizemlja i prvog sprata te montiranje krovne konstrukcije.  

Prema riječima Vedrana Futule, člana nadzornog tima iz Hidroelektrana na Trebišnjici, koje su investitor radova, riječ je o jednom zaista kompleksnom objektu, a do sada je iskopano više od 18.000 kubika zemlje, a zamijenjeno je više od 3.800 kubika materijala kamenom.

- U konstrukciju je ugrađeno više od 2.800 kubika betona, s više od 260 tona čelika, i postavljeno oko 5.300 kvadrata hidroizolacija. Paralelno se ugrađuju elektro i hidrotehničke instalacije. Vremenske prilike do sada su išle naruku. Izbjegli smo najteže radove koji zavise od nivoa Trebišnjice. Bit ćemo iznad kote najvišeg nivoa Trebišnjice, prema tome, što se tiče vanjskih utjecaja, trebalo bi da gradimo bez prekida - istakao je Futula.

Nakon završetka prve faze projekta - izgradnje zatvorenog bazena na Abazovini, početkom ovog mjeseca, bit će nastavljeni radovi na opremanju bazena, okolnom uređenju kompleksa i izgradnji propratnih objekata.

Prva faza

Ugovorena vrijednost prve faze radova je 10,2 miliona KM, a čitav kompleks sportsko-rekreativnog centra obuhvatat će površinu od 10.000 kvadratnih metara.

 

Omasoviti PVK ''Leotar'' 

Prema riječima Zorana Čučkovića, v. d. direktora Javne ustanove „Bazeni“, izgradnjom zatvorenog bazena Trebinje dobiva mnogo. 

- U Plivačkom vaterpolo klubu (PVK) Leotar imaju 72 registrirana plivača i imali smo stalni problem iz razloga što nismo imali bazen. S izgradnjom ovog bazena dobit ćemo masovnost. Vaterpolo klub ''Leotar'' je reaktiviran i već je proteklog vikenda imao svoje prvo takmičenje na mitingu u Banjoj Luci, nakon 40 godina - pojasnio je Čučković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.