REPUBLIKA SRPSKA

Srebrenica: Regionalni seminar o proizvodnji zdrave hrane

S današnjeg seminara

Piše: S. Sm.

8.11.2017

 „Organska proizvodnja povrća i jagodičastog voća“, s akcentom na organski uzgoj paprike i maline, bila je tema današnjeg seminara regije Birač, održanog u Srebrenici, u organizaciji Fondacije „Seljak pomaže seljaku“ iz Austrije.

Predavači su bili eminentni stručnjaci Poljoprivrednog i Agro centra iz Mostara, kao i najbolji proizvođači jagodičatog voća i povrća iz ove regije. Cilj je bio obučiti proizvođače da uzgajaju organsko voće i povrće.

Zaključeno je da BiH ima odlično zemljište, vodu i klimu za proizvodnju organskog jagodičastog voća i u tome se uspijeva. Međutim, kada je u pitanju proizvodnja povrća, tu je situacija složenija. Mnogi proizvođači teže će proizvesti  veće količine kada primjenjuju mineralna đubriva i dobiju na količini, ali to nije organski proizvod, koji pod zdravom hranom nema prođu na tržištu.

Fondacija „Seljak pomaže seljaku“ na regiji Birač djeluje još od 2002. godine. Pomaže povratku, izgradnje montažnih kuća, podsticaja u poljoprivredi i mehanizaciji, kao i zapošljavanju, direktne, indirektne pomoći ljudima, zdravstvenoj njezi, stipendijama za učenike i studente, izgradnji infrastrukture, ali i umjetnosti i kulturi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.