REPUBLIKA SRPSKA

Nezaposlenim porodiljama 405 KM mjesečno

Srna

9.11.2017

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić izjavio je da se Nacrtom Zakona o dječijoj zaštiti, koji je danas razmatrala Vlada Srpske, uvodi materinski dodatak, odnosno dodatak za nezaposlene porodilje u iznosu od 405 KM mjesečno.

Bogdanić je kazao da će zakonom biti zadržana sva dosadašnja prava djece i majki.

- Novina je da će ovim zakonskim rješenjem biti obuhvaćen i jednokratni dodatak za rođenje trećeg i četvrtog djeteta, koji je do sada utvrđivan odlukama Vlade svake godine. Od sada će isplata 600 KM za treće i 450 KM za četvrto dijete biti zakonska obaveza - pojasnio je Bogdanić.

On je dodao da je za ovo zakonsko rješenje potrebno obezbijediti značajna sredstva u budžetu i Fondu za dječiju zaštitu Republike Srpske za 2018. godinu.

- Samo po osnovu materinskog dodatka trebat će obezbijediti više od 16 miliona KM za narednu godinu, od čega će više od osam miliona KM biti iz budžeta Vlade, a ostatak iz stope doprinosa, koja će sada biti 1,7 posto - rekao je Bogdanić.

Prema njegovim riječima, dodatak za treće i četvrto rođeno dijete, za koji je do sada iz budžeta izdvajano 900.000 KM, bit će prenesen na Fond za dječiju zaštitu i isplaćivan kao i svi ostali dodaci.

- Ovim zakonskim rješenjem Vlada pokazuje odgovornost za demografsku politiku i ovo je jedan od poteza za koji očekujemo punu podršku u Narodnoj skupštini - naglasio je Bogdanić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.