REPUBLIKA SRPSKA

Salkić: Investiranje u Srebrenicu ima posebnu važnost

Fena

9.11.2017

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić razgovarao je danas u Banjoj Luci s novoimenovanim ambasadorom Holandije u BiH Reinoutom Vosom o problemima Bošnjaka u ovom entitetu i mogućnostima investiranja i otvaranja novih radnih mjesta.

"Salkić je tokom razgovora ambasadora upoznao s negativnim odnosom entitetske vlasti prema Bošnjacima, koji se svakodnevno susreću s diskriminacijom i problemima u obrazovanju", saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

Podsjetio je na izraženi problem sistemskog negiranja bosanskog jezika, kojeg govori više od polovine građana BiH, ali i naglasio porazne podatke kada je u pitanju zapošljavanje Bošnjaka u javnom sektoru u entitetu RS.

- Ambasadora sam upoznao s porazom civilizacijskih vrijednosti u ovom entitetu, koji se ogleda u negiranju genocida i veličanju ratnih zločinaca. S obzirom da ovakav odnos dolazi iz vrha vlasti i akademskih krugova, Evropa mora učiniti više, baš kao u slučaju holokausta, da se kazne svi oni koji negiraju genocid, najveći zločin poslije Drugog svjetskog rata - naveo je Salkić.

Na sastanku se posebno govorilo o investiranju u Srebrenicu, gdje Holandija pokazuje svoju spremnost za djelovanje, u smislu organiziranja ekonomskih večeri, na kojima će biti prezentirane mogućnosti ulaganja.

- Nama su sve investicije izuzetno važne, a one koje bi se mogle realizirati u Srebrenici, Podrinju, ali i cijelom entitetu RS, imaju posebnu važnost i težinu - kazao je nakon sastanka potpredsjednik Salkić.

Tokom sastanka je zaključeno da je neophodna dalja saradnja s ciljem otvaranja novih mogućnosti i ulaganja, te izgradnje pozitivnijeg imidža naše domovine u svijetu. Također, istaknuta je podrška na putu borbe za ravnopravan položaj Bošnjaka u entitetu RS, kojeg garantuje i sam Ustav Bosne i Hercegovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.