Čavić: Politička borba da se vodi argumentima, a ne teškim riječima

Fena
19.11.2017 14:37

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić očekuje da se u parlamentu RS-a i u međusobnim odnosima stranaka u RS-u uspostavi primjerenija komunikacija argumentima, a ne teškim riječima i neprimjerenim kvalifikacijama. 

Čavić je nakon sastanka, koji je predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović sazvao s liderima parlamentranih stranaka, rekao novinarima da iako stranke u vlasti i opozicija nemaju iste poglede po svim pitanjima, pokušat će da dođu do zajedničkih stavova o određenim temama.

O tim pitanjima raspravljat će zajedničko tijelo čije formiranje je danas dogovoreno.

Opozicija je, kazao je Čavić, predložila sporazum o principima političkog djelovanja i kordinacije te očekuju da se i predložena rješenja razmatraju u narednom periodu.

U tom dokumentu se, između ostalog, navodi da će izabrani funkcioneri stranaka kao i predstavnici stranaka neopozivo prekinuti svu međusobnu neprimjerenu, uvredljivu i svađalačku komunikaciju na svakom mjestu i svugdje gdje obavljaju poslove kao predstavnici stranaka ili izabrani i imenovani funkcioneri u institucijama i organima na svim nivoima vlasti.

Kako bi osigurali međusobnu komunikaciju koja će biti primjerena institucionalnom dostojanstvu RS-a, stranke će osnovati etički komitet koji će sačinjavati devet članova od čega najmanje pet nezavisnih i politički neopredijeljenih autoriteta najvišeg javnog ranga iz reda dokazano stručnih i moralnih javnih radnika u novinarstvu, građanskim nepolitičkim udruženjima i akademskoj zajednici.

Stranke SNSD, DNS, SP kao i stranke SDS, PDP, NDP imenovat će po dva zajednička člana etičkog komiteta.

-Posredstvom svojih izabranih narodnih poslanika stranke će osigurati da red u Narodnoj skupštini RS-a održavaju zaposleni u službi osiguranja, kao i minimalan broj pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova u civilnim odjelima u skladu sa višegodišnjom praksom i bez ličnog naoružanja, dok će vanjsko osiguranje objekta vršiti uniformisana policija – stoji u predloženom opozicionom sporazumu.

Traže i potpuno poštivanje Poslovnika Narodne skupštine, Ustava i zakona bez izuzetaka te da se zakoni i odluke donose u redovnoj proceduri, te, između ostalog, nepristrano i objektivno informisanje građana primjenom najviših profesionalnih standarda u javnim emiterima.

NA VRH