REPUBLIKA SRPSKA

Dodik: Nisam protiv nezavisnosti Kosova, ako Beograd tako odluči

DW

20.11.2017

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u intervjuu za DW izjavio je da referendum o nezavisnosti tog entiteta trenutno nije institucionalna tema. 

On, međutim, tvrdi da BiH neće opstati ni u kakvom obliku.

- Referendum nije na dnevnom redu. Nijedan organ, nijedna institucija u RS to nema na svom dnevnom redu. Špekulacije o tome postoje, partijski stavovi o tome postoje, mišljenja pojedinaca o tome postoje, to je nesumnjivo i to nije da nije javna tema, ali institucionalna tema nije - rekao je Dodik u razgovoru.

Dodik istovremeno tvrdi da je BiH propala država i napominje da Srbi ”nisu bez alternative“.

- Mi nismo avanturisti, kako nas mnogi predstavljaju. Nismo ni zaglupljeni nacionalisti. Dakle, ja razumijem da za ostvarivanje takvih elemenata morate da stvorite politički okvir i jedno političko okruženje, da se napravi dovoljan kvantum prakse u okruženju i u Evropi i naravno da to bude barem djelimično prihvaćena stvar - rekao je Dodik, dodajući da radi ”na stvaranju tog političkog okruženja.“

Hoće li  održati referendum o nezavisnosti RS ukoliko Dejtonski sporazum ne funkcionira onako kako on misli da treba, Dodik je odgovorio da o tome sanja.

- Čim imam u promilima šansu, ja bih to održao - kaže Dodik.

Dodik, također, tvrdi da BiH neće opstati ni u kakvom obliku.

Rekao je da Srbima odgovara Dejtonski sporazum onako kako je napisan, a ne kako je izmijenjen.

- Vanustavna Bosna nama ne odgovara, ustavna Bosna nam odgovara. Ali, to niko neće da čuje - kaže Dodik za DW.

Na tvrdnju Izetbegovića, koju su mu novinari citirali, da je spreman na rat za očuvanje cjelovitosti BiH, Dodik je rekao da Izetbegović ”nema nikakvu moć“.

- Mi ovdje imamo policiju koja je brojčano jača i spremnija i motivisanija za to. Drugo, svaka intervencija u RS iz Sarajeva na taj način definitivno bi ojačala tu vrstu priče. Ovo nije Španija.

Predsjednik RS u direktnu vezu dovodi nezavisnost Kosova sa nezavisnošću Republike Srpske: "Nisam protiv nezavisnosti Kosova. Ja sam za razgovor između Beograda i toga i ako Beograd tako odluči, ja tu nemam ništa protiv, ali je onda moje sljedeće pitanje zašto ne može i Republika Srpska. Ako postoje prava za jedne, onda moraju da postoje prava i za druge.

Dodik kaže da Republici Srpskoj predstavlja opterećenje činjenica da je Srbija ostala u politici očuvanja teritorijalnog integriteta.

- Da je u onom trenutku Srbija, kada se Kosovo odvojilo, rekla da je to ok, mi bismo se sigurno do sada već odvojili - kaže on.

On je na kraju razgovora nacrtao mapu Balkana kako je vidi - RS i Srbija su ujedinjene, a Kosovo podeljeno, pri čemu sjever pripada Srbiji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.