REPUBLIKA SRPSKA

Polomljen prozor na Osman-pašinoj džamiji

Piše: P.M.

23.11.2017

Na Osman-pašinoj džamiji u trebinjskom Starom gradu jučer je polomljen prozor.  

Prema riječima Jovane Cvijetić, portparola Policijske uprave Trebinje, policija je obaviještena i obavljen je uviđaj.

- Jučer je u 14 sati i 30 minuta u PU Trebinje prijavljeno da je na jednom vjerskom objektu polomljeno staklo. Policija je izašla na lice mjesta i obavila uviđaj. U toku je rasvijetljavanje krivičnog djela ”Oštećenje i oduzimanje tuđe stvari - pojasnila je Cvijetić.

Trebinjski imam Sadmir efendija Mustafić sa žaljenjem je konstatirao da se jučer desio nemio slučaj na Osman-pašinoj džamiji u Trebinju.

- Nažalost, danas šaljemo lošu poruku ispred Osman-pašine džamije u Trebinju, gdje se jučer između 7 i 10 sati desio nemio slučaj da je nepoznata osoba kamenom razbila prozor Osman-pašine džamije. Osuđujemo, kako ja tako i Međurelogijsko vijeće, koje je došlo da iskaže svoju podršku i osudi ovaj događaj. Iskreno, žao mi je svake osobe koja ima dostojanstva i hrabrosti da udari na vjerski objekt, jer vjerski objekt za svakog vjernika je sve i život i nada i opstojnost... Izražavamo svoju zabrinutost zbog ovog događaja i nadamo se ovako nešto neće ponavljati - istakao je efendija Mustafić, dodavši da je u proteklih pet dana jednom čovjeku razbijen automobil, ali je sve na policiji da ona procijeni kakav je to događaj i zašto.

Dražen Tupanjanin, trebinjski sveštenik i član MRV grada, kaže da je za osudu svako ko i pomisli, a ne usudi se, da udari na vjerski objekat.

- Kao sveštenik u Trebinju i kao član MRV grada želim da kažem da je Trebinje grad mirnih i dobrih ljudi. Zbog toga je kamen bačen na trebinjsku džamiju, ustvari kamen bačen na svakog dobronamjerneg građanina ovog grada, a takvih je velika većina. Zbog toga sam ja danas ovdje, da pružim podršku svom dragom kolegi, imamu Sadmiru. Sa nama su, kao što možete vidjeti, i predstavnici 15 odbora MRV BiH, koji su upravo jučer stigli i imamo sastanak u Trebinju. Odabrali su Trebinje kao miran i civiliziran grad. I evo, da u tom razdoblju nam se dogodi incident, koji je na sramotu svakom čovjeku koji zrelo razmišlja. Zbog toga smo danas ovdje i osuđujemo svakog ko može i da pomisli, a kamoli da uradi nešto slično - istakao je otac Dražen Tupanjanin. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.