REPUBLIKA SRPSKA

Tajni dogovor Putina i Dodika: Rusija u RS gradi tri vojne baze

Informer.rs

8.12.2017

Centralna obavještajna agencija SAD (CIA) otkrila je da ruski predsjednik Vladimir Putin planira hitnu izgradnju tri ruske baze u Mahovljanima, nedaleko od Banje Luke, na Sokolcu i u Trebinju. Ovakva oštra reakcija Putina uslijedila je nakon najava SAD da planiraju izgradnju vojne baze u Brčko Distriktu, piše Informer.rs.

Američki obavještajci došli su do pouzdanih informacija, prema kojima je Dodik s ruskim liderom već sklopio tajni dogovor o vojnoj bazi u Mahovljanima.

U bazama ili centrima, kako navode, bili bi raspoređeni najmoderniji raketni sistemi ruskih snaga. Moskva bi odatle raketama mogla da kontroliše čitavu Evropu.

U okviru vojnih kompleksa, prije svega na Sokolcu i u Trebinju, bili bi formirani humanitarni centri za koje NATO procjenjuje da bi lako mogli da prerastu u vojne baze.

Vojni analitičar Gostimir Popović, pak, potvrđuje da se uveliko priča o otvaranju ruskih baza.

– Da, u javnosti postoje priče o te tri baze. Kako su sve aktivnosti Rusije i srpskog naroda pravi prst u oko Amerikancima, slična stvar je i ovdje u pitanju. Ipak, mislim da bi otvaranje ruskih baza u RS bilo višestruko značajno - smatra Popović.

Navodi kako je "RS pod stalnim američkim pritiskom, dolaskom Rusa i formiranjem njihovih baza RS bi lakše disala".

- Te baze bi bile značajne i sa humanitarne tačke gledišta jer bi mnoge katastrofe sa ruskom opremom mogle biti zaustavljene na vrijeme – dodaje Popović.

U svjetlu ovih dešavanja, Srbija je nastavila sa jačanjem svojih odbrambenih snaga, pa je načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković najavio novo naoružavanje.

– Na Balkanu postoji veliki rizik od izazivanja sukoba. Važno je da raspolažemo jedinicama koje mogu efikasno da reaguju u kriznim situacijama. Napravit ćemo zato veću formaciju ovih snaga. Bit će najbolje opremljene i podržane helikopterskim jedinicama. To je i razlog za nabavku helikoptera, koje ćemo naoružati i opremiti za borbena dejstva – naveo je Diković, potvrdivši da je riječ o helikopterima mi-17.

Američki stručnjak za sigurnost i bivši obavještajac Džon Šindler (John Schindler) kaže da bi na Balkanu uskoro moglo doći do velikih promjena granica, "pa bismo mogli dobiti 'veliku Srbiju', 'veliku Albaniju' i 'malu Bosnu'".

Pošto ujedinjenje Kosova i Albanije vidi kao gotovu stvar, Šindler ističe da bi se uskoro mogla rascjepkati i BiH.

– Budući da niko ne može razumno da objasni zašto se komunističke granice Srbije mogu mijenjati, ali granice BiH ne mogu, neka se RS pridruži Srbiji, kao što odavno želi. Etnički hrvatskim dijelovima zemlje, posebno u zapadnoj Hercegovini, trebalo bi dopustiti da se pridruže Hrvatskoj. Od onoga što ostane od BiH trebalo bi napraviti novu državu – objasnio je Šindler.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.