REPUBLIKA SRPSKA

Banja Luka: Sva krovišta oštećenih zgrada zaštićena, nema prodiranja vode

( N. N.)

Avaz.ba

13.12.2017

Banjalučki vatrogasci jutros su ponovo intervenirali u tri stambene zgrade u Obilićevu, koje su ostale bez krova u olujnom nevremenu u noći 11. na 12. decembar, u nastojanju da se spriječi prodiranje vode usljed padavina.

Zamjenik komandira Vatrogasne jedinice, Aleksandar Majstorović izvjestio je da su vatrogasnci jutros ponovo izašli na teren u stambenim zgradama u ulicama Cara Lazara, Carice Milice i Simeuna đaka, koje su sinoć privremeno pokrivene zaštitnim folijama kako bi se spriječilo prodiranje vode u stanove.


- Kako smo se uvjerili na licu mjesta, u zgradi u uilici Carice Milice došlo je do neznatnog izlijavanja vode u stubište bez značajnije štete, te djelomične pojave manje vlage na stropu jednog od stanova na posljednjem spratu, što je posljedica napuknuća dimnjaka. U svakom slučaju, radi se o neznatnim oštećenjima koje nisu zahtijevale našu intervenciju, a sami stanari, kako smo mogli čuti, zadovoljni smo time što je folija, koju smo im jučer dostavili, izdržala ovaj prvi nalet kiše. Kad je riječ o zgradi u ulici cara Lazara, koje je ostala bez krovne konstrukcije, folija dobro drži i nema nikakvih oštećenja, a ista situacija je i ulici Simeuna đaka, gdje je za sada sve uredu - rekao je Majstorović.

On je naglasio da će vatrogasci i danas i tokom noći biti na stalnoj usluzi stanarima zgrada koje su ostale bez krovova tokom olujnog nevremena.

U međuvremenu, jutros je ponovo zasjedao i Gradski štab za vanredne situacije, a prema njihovim podacima, u Banjoj Luci je zabilježeno oštećenje ili potpuno uništenje 11 krovova na stambenim zgradama i javnim ustanovama.

Sve nadležne gradske službe tokom protekle noći angažirale su sve raspoložive kapacitete i mehanizaciju kako bi što prije bile otklonjene i, koliko je to moguće u ovom trenutku, sanirane štete olujnog nevremena koje je zahvatilo Banju Luku u noći 11. na 12. decembar ove godine, konstatirano je na jutrošnjoj sjednici štaba.


Prema posljednjim informacijama gradskih službi, u olujnom nevremenu koje je zahvatilo Banju Luku, pored 11 krovova stambenih zgrada i javnih ustanova, oboreno je i oštećeno 166 stabala u drvoredima na javnim površinama, četiri autobuska stajališta, šest bilborda, devet siti lajtova, 18 saobraćajnih znakova, te više od 60 automobila, pišu "Nezavisne".

Prema izvještaju Civilne zaštite, tokom protekle noći gradske službe intervenirale su na više stambenih zgrada na način da su otkrivena krovišta privremeno pokrivena zaštitnim folijama kako bi se spriječila dalja oštećenja.

Prema nalogu gradonačelnika Igora Radojičića, nadležne gradske službe će i danas nastaviti sa saniranjem nastale štete kako bi se stanje na području grada u potpunosti normaliziralo, te u narednim danima preduzele dugoročnije mjere na saniranju nastalih šteta, a što se posebno odnosi na zgrade koje su u nevremenu ostale bez krovova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.