REPUBLIKA SRPSKA

Sindikat ne podržava budžet RS, penzioneri traže veća primanja

Avaz.ba

13.12.2017

Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić istakla je danas da je neophodno povećati plaće radnicima u ovom bh. entitetu, omogućiti bolje uvjete rada zaposlenim i spriječiti odlazak radne snage s ovih prostora.

U obraćanju poslanicima na posebnoj sjednici Narodne skupštine, u čijem radu ne učestvuje opozicija, Mišić je rekla da predloženi budžet RS za 2018. godinu, koji se razmatra po hitnom postupku, nije dobio podršku Saveza sindikata.

Istakla je da u konsultacijama u Vladi nisu učestvovali predstavnici granskih sindikata budžetskih korisnika, koji imaju svoje zahtjeve kako za povećanje plaća tako i određenih naknada te da od ispunjenja tih zahtjeva zavisi i podrška budžetu.

Predsjednik Udruženja penzionera RS Rade Rakulj je ukazao da sva povećanja penzija nisu uspjela da izvuku penzionere iz grupe ugroženih građana.

- Nedovoljno je ono što je za penzionere učinjeno - rekao je Rakulj te predložio Vladi RS da razmotri povećanje koje bi bilo veće od najvaljenih dva posto od aprila naredne godine i da to bude linearno.

- Neka bude povećanje bar za još dva posto, na tih obećanih dva posto - rekao je on.

U toku je skupštinska rasprava o predloženom bužetu RS za 2018., koji iznosi 3,3 milijarde KM i uvećan je za 137 miliona KM u odnosu na ovogodišnji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.