REPUBLIKA SRPSKA

Bijeljina dobiva novu taksi službu

Bijeljinski taksisti redovno izmiruju svoje obaveze ( G. Bobić)

Lj. Lj.

13.12.2017

Od subote, 16. decembra, Bijeljina će dobiti novu taksi službu “Patrol taxi” iz Banje Luke, kada će biti organizirana svečana prezentacija. 

Prema riječima direktora Borisa Tomića, ovo će biti prva ozbiljna taksi služba koju Bijeljina do sada nije imala.

- Pozivom na kratki broj 1552 svaki stanovnik Bijeljine moći će za dvije do tri minute dobiti taksi na svoju adresu, a kompletna služba bit će jedinstvena, uniformirana i prepoznatljiva i, što je najvažnije, dostupna i jeftinija u odnosu na dosadašnje cijene vožnje - najavljuje Tomić.

S druge strane, bijeljinski taksisti, a ima ih trenutno stotinjak koji obavljaju ovu djelatnost, nisu oduševljeni činjenicom da će dobiti, kako kažu, nelojalnu konkurenciju.

Srpko Ristić, koji se već 15 godina bavi taksi prijevozom u Bijeljini, kaže da ni ovih stotinu taksista nema dovoljno posla pa se pita šta će raditi novi.

- Sami sebe finansiramo, a čuli smo da će naš konkurent koristiti neke povoljne donacije EU. Mi redovno izmirujemo sve svoje obaveze, oko 400 KM mjesečno. Samo za rezerviranje taksi stajališta plaćamo godišnje 240 KM. U Bijeljini ima i veliki broj tzv. divljih taksista koje niko ne kontrolira. Mi moramo izdržavati svoje porodice, školovati djecu te s razlogom strahujemo za svoju egzistenciju - kaže Ristić.


Ugrožena egzistencija

Milan Jovanović taksista je koji već desetak godina obavlja ovaj posao. Iako je penzionisan, dopunski radi po pet sati dnevno da bi popravio finansijsko stanje.

- Smatram da će nas nova taksi služba ugroziti. Plaćamo obaveze prema državi, izdržavamo porodice. Ovo je mali grad za toliki broj taksista - naglašava Jovanović.


Jovanović: Mali grad

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.