REPUBLIKA SRPSKA

U RS nezaposlenim majkama 12 mjeseci po 405 KM

Srna

13.12.2017

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas Zakon o dječijoj zaštiti, kojim se uvodi pravo na materinski dodatak za sve nezaposlene porodilje u iznosu 405 KM u trajanju 12 mjeseci, a za blizance i svako treće i naredno dijete 18 mjeseci.

Po hitnom postupku usvojen je i Zakon o doprinosima čiji je osnovni cilj smanjenje stope doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti, u korist povećanja stope doprinosa za dječiju zaštitu da bi Fond za dječiju zaštitu u 2018. godini i nadalje mogao finansirati pravo na materinski dodatak u iznosu od 405 KM, koji je predložen Zakonom o dječijoj zaštiti.

Parlament manjeg bh. entiteta je po hitnom postupku usvojio Zakon o izmjenama Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama RS, koji propisuje da parlament odlučuje o ukupnom godišnjem iznosu za koji Republika može izdati garanciju u toku jedne godine, a da za izdavanje pojedinačnih garancija, u okviru tog iznosa, parlament ovlašćuje Vladu.

Po hitnom postupku usvojen je Zakon o registru zaposlenih kod korisnika budžetskih sredstava RS, čime se stvaraju uslovi za preciznije i efektivnije praćenje broja zaposlenih, a s ciljem efikasnije državne uprave i kontrole korišćenja budžetskih sredstava za lična primanja zaposlenih.

Narodna skupština usvojila je Zakon o Pravobranilaštvu, čiji je cilj uspostavljanje organizovanog, funkcionalnog, profesionalnog, odgovornog i samostalnog Pravobranilaštva.

Poslanici su usvojili Nacrt zakona o posebnom registru lica pravosnažno osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece, kojim se prvi put uvode mehanizmi kojima će biti dugoročno poboljšan sistem zaštite djece od seksualnog zlostavljanja.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Odluku o dugoročnom zaduživanju za 2018. godinu u maksimalnom iznosu do 477 miliona KM, kao i Odluku o kratkoročnom zaduživanju RS emisijom trezorskih zapisa za 2018. godinu u iznosu od 86,6 miliona KM.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović zaključio je rad 25. posebne sjednice nakon što je apsolviran dnevni red.

Nakon sjednice, potpredsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić ocijenio je u izjavi novinarima da usvajanjem ovih dokumenata, prije svega budžeta i programa ekonomskih reformi, parlament Srpske ulazi u narednu godinu kao najbolji parlament u BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.