REPUBLIKA SRPSKA

Problem uzgajivača sitnih životinja: Sami liječe perad, golubove, zmije, guštere, tarantule...

Goronjić: Savjete tražimo putem društvenih mreža ( D. Stojnić)

Piše: M. ZGONJANIN

15.12.2017

Uzgajivači peradi, sitnih i egzotičnih životinja uglavnom sami liječe svoje ljubimce - perad, golubove, zmije, guštere, tarantule, jer u Prijedoru i okolnim mjestima nema specijalizirane ambulante za male životinje koja bi im pomogla.  

Ima predznanje

Mladen Goronjić, predsjednik Sportskog društva za uzgoj i zaštitu sitnih životinja “Golub” iz Prijedora i vlasnik mini ZOO vrta u Gornjim Orlovcima, u kojem najviše ima ukrasne peradi, kaže da im je to trenutno veliki problem.

- Po struci sam veterinarski tehničar, dakle, imam nešto predznanja, ali i iskustva, jer se ovim, uvjetno rečeno, hobijem bavim više od 20 godina. Svi se uglavnom snalazimo. Savjete o liječenju tražimo putem društvenih mreža, od sličnih društava, i to mahom iz Srbije, jer tamo ima veterinara koji su se specijalizirali i za liječenje sitnih životinja - kaže Goronjić.

Naglašava da je najbolja prevencija pravovremeno vakcinisanje životinja i, naravno, higijena objekata u kojim borave.

Skupi lijekovi

- To je mnogo jeftinije od liječenja, jer su neki lijekovi koji se kod nas ne mogu nabaviti prilično skupi. Nekako se ipak nadamo da će se neki od prijedorskih veterinara specijalizirati i za liječenje sitnih životinja - kaže Goronjić i dodaje da je “Golub” okupio oko 70 članova.

Ne dolaze samo iz Prijedora već i okolnih mjesta, poput Bosanske Dubice, Oštre Luke, Bosanske Kostajnice, ali i iz Trebinja, Gacka, Bileće, gdje ne postoji društvo koje bi ih okupljalo.

Djeca se boje peradi  

Goronjić ističe da je primijetio da se djeca više plaše ukrasne peradi nego zmija i guštera.

- To sam vidio na našim izložbama. Nelogično jeste, ali je zaista tako. Možda zato što pred drugarima ne žele pokazati kako se plaše zmija - kaže Goronjić.


S jedne od posljednjih izložbi

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.