REPUBLIKA SRPSKA

Izvještaj Odjeljenja za prostorno uređenje: Za najam općinskih stanova ni funkcioneri neće da plaćaju kiriju

Stanovi u pet zgrada u Potočarima izdati

Piše: S. SMAJLOVIĆ

20.12.2017

Prema izvještaju Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove općine Srebrenica, u zakup su izdati 31 općinski stan i 57 stanova iz programa socijalnog stanovanja u pet zgrada u Potočarima. Iako mjesečna stanarina iznosi 1,06 maraka po metru kvadratnom, do polovine ove godine niko nije platio kiriju, tvrde iz ovog odjeljenja.

Bez zaključka

O ovoj problematici raspravljali su i odbornici Skupštine općine (SO), ali nisu donijeli nikakav konkretan zaključak niti mjere da se ovaj problem riješi. A i kako će kada ove stanove koristi jedan broj odbornika SO, općinskih i funkcionera javnih preduzeća te drugih budžetskih institucija.

Ima korisnika ovih stanova kojima su donacijama obnovljene kuće ili posjeduju kuće i stanove u Federaciji BiH i Srbiji. Tu su bračni parovi koji koriste socijalne stanove i u Općini ili javnim preduzećima obnašaju visokopozicionirane funkcije s visokim mjesečnim primanjima. Znatan je broj i onih koji povremeno ili nikako ne koriste stanove, stavili su ih pod ključ i time uskratili pravo mladim bračnim parovima koji žive, rade i plaćaju visoke stanarine u Srebrenici.

Kolektivni centri

Gradnju pet zgrada u Potočarima sa 57 jednosobnih i dvosobnih stanova finansirao je „Care International“, a namijenjeni su raseljenim osobama koje su bile smještene u kolektivnim centrima Federacije BiH i onima koji žive u Srebrenici, a nemaju riješeno stambeno pitanje. Međutim, u ovim stanovima malo je takvih korisnika jer su stanovi dijeljeni po nahođenju, funkcionerima i stranačkim poslušnicima i onima koji imaju obnovljene kuće u srebreničkim selima.

Donatorska sredstva  

Na području Srebrenice evidentirano je 88 stambenih jedinica kojima raspolaže Općina. Osam stambenih jedinica izgrađeno je nakon 1998. godine, kada su obnovljene 44 zgrade u gradu sa 39 stambenih jedinica, dok su na nekoliko zgrada rekonstruirani krov i oluci. Ove zgrade obnovljene su donatorskim i kreditnim sredstvima, a zbog nedostatka sredstava, još nije obnovljeno nekoliko zgrada u Sasama i Skelanima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.