REPUBLIKA SRPSKA

Čavka: Odlasci mladih i javne kuhinje su realna slika naše države

Avaz.ba

20.12.2017

Istraživanje Savjeta omladinskih organizacija Banja Luka tokom izrade "Omladinske politike grada za period od 2018. do 2022. godine" pokazalo je da više od 50 posto mladih do 30 godina ne želi da gradi budućnost u najvećem gradu RS, jer smatraju da u njemu nemaju perspektivu. To su poražavajući podaci koji nam govore gdje smo i šta nam je činiti u narednom periodu.

Ovo je istakao šef Kluba Koalicije Domovina u Narodnoj skupštini RS Admir Čavka (SBB) koji dodaje da je u ovom istraživanju učestvovalo oko hiljadu ispitanika, a krajnji rezultat je, smatra, više nego zabrinjavajući.

- Više od pet stotina mladih je na pitanje "Vidite li svoju budućnost i život u Banjoj Luci?" zaokružilo odgovor - ne. Također, ove godine je na fakultete Univerziteta u Banjoj Luci upisano dvije hiljade studenata manje nego prošle godine, a u Sarajevu je otvorena javna kuhinja za djecu. To je realna slika države u kojoj živimo – rekao je Čavka.

Priče o ukidanjima jednog od dva entiteta ili stvaranju trećeg, kao i priče o novim referendumima, pretvorit će BiH, dodao je Čavka, u kolektivni starački dom.

- Moramo se okrenuti budućnosti. Prošlost je iza nas, sadašnjost je siva i sumorna i tek nam budućnost može pomoći. Da bi se to dogodilo, moramo više pažnje poklanjati ekonomiji i dijaspori. Također, više je nego neophodno da pomognemo svima koji žele da ulažu u našu zemlju – kazao je Čavka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.