REPUBLIKA SRPSKA

Veći broj migranata u istočnoj Hercegovini

P. M.

21.12.2017

U Trebinju je danas održan sastanak predstavnika Granične policije BiH, Crne Gore i Službe za poslove sa strancima BiH.

Na sastanku se, između ostalog, moglo čuti da je u istočnoj Hercegovini u posljednje vrijeme prisutan sve veći broj migranata, a samo u posljednjih peranestak dana stiglo ih je više od 100, što je sedamsto posto više nego u istom periodu prošle godine.

Najviše ih je iz Afganistana, Pakistana, Alžira i Maroka, koji su kreću preko Albanije, Crne Gore, BiH i dalje u zemlje EU.

U ovoj godini zabilježene su i tri grupe migranata koje se na teritoriju Trebinja došle iz Dubrovnika.

Slobodan Krstić, pomoćnik direktora Granične policije BiH, rekao je da i pored sve većeg broja ilegalnih ulazaka u BiH, ne može se govoriti o nekoj novoj migrantskoj ruti.

Nije to južna ruta, jer migranti se kreću iz pravca Grčke i preko Rumunije, Bugarske, Srbije, Makedonije, Albanije pa i BiH. Tako da je ovo jedan krak koji opet nije brojčano toliko značajan koliko su ostali. Granična policija je angažovala dodatni broj ljudstva, tehnike i specijalističkih sredstava i to je već urodilo plodom. I do sada je spriječen značajan broj osoba da uđu na teritoriju BiH - istakao je Krstić.

Dodao je da su granice BiH sigurne i da opća sigurnost građana nije ugrožena.

- Ranije je u manjem broju BiH bila zemlja preko koje su prolazili migranti, međutim u zadnje vrijeme ta brojka se povećava, ali ne u toliko značajnoj mjeri. Situacija na granici je sigurna. Ako uporedimo statističke podatke prošle i ove godine, imamo skok, međutim opća sigurnost nije ugrožena, stanovnici nemaju problema. Službe moraju raditi da spriječimo ilegalne migrante koji ilegalno borave na teritoriji BiH, a isti zadatak je i pred kolegama iz Crne Gore. I dans smo razmijenili podatke i nastavljamo sa zajedničkim ciljem - rekao je Krstić.

Prema riječima Slobodana Ujića, direktora Službe za poslove sa strancima BiH, ova služba raspolaže sa fotodokumentacijom i izjavama migranata koji su na teritoriju BiH prešli iz pravca Dubrovnika.

- Imali smo iz Dubrovnika tri grupe. Imamo fotodokumentaciju, čak ih je redovna policija Dubrovnika dovezla do graničnog pojasa i pustila ovamo. Bili su i povrijeđeni, od strane te policije za šta imamo i fotodokumentaciju - rekao je Ujić.

Dodao je da ne postoje problemi u provođenju sporazuma o readmisiji sa Crnom Gorom, ali da ima problema o provođenju istog sporazuma sa Hrvatskom.

- Imamo problem u readmisiji sa Hrvatskom, gdje je povećanje 350, gdje smo samo unazad nekoliko mjeseci imali 350 osoba koje smo prihvatili od Hrvatske - naveo je Ujić.

Istakao je da su svi kapaciteti migrantskog centra popunjeni dok se u azilantskom centru sa 150 mjesta trenutno nalazi 180 osoba, te da je koordinaciono tijelo koje je formiralo Vijeće ministara BiH dalo rezultate, a vraćeno je oko 100 ljudi sa graničnog pojasa sa Crnom Gorom koji su pokušali ući u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.