REPUBLIKA SRPSKA

Sedmočlanoj porodici iz Oštre Luke pomogli dobri ljudi: Zahvaljujući župniku, Šimčići više ne moraju spavati na podu

Svećenik (prvi slijeva) pomogao Šimčićima ( D. Stojnić)

M. Z.

25.12.2017

Sedmero Šimčića, mještana rubnog područja Oštre Luke, dočekat će Božić uz pečenicu i, što je najvažnije, pod novim krovom, u nedavno završenom potkrovlju. Pečenicu su Šimčići, i pored tog što nemaju nikakvih primanja, sami osigurali, a za završne radove na kući zaslužni su svećenik Marko Vidović, župnik župe Prijedor, i dobri ljudi koji su pomogli ovu akciju.  

Vuče drva

- Oni nisu tražili pomoć nego sam za njih čuo od drugih ljudi. Došao sam i vidio da njih sedmero ima samo dnevni boravak i spavaću sobu. Spavali su na podu pa sam odlučio da im, uz pomoć dobrih ljudi, pomognem, da uredimo potkrovlje i napravimo četiri sobe. Kako je trebalo promijeniti i kompletan krov, pomoć je sam ponudio i jedan čovjek iz Kalajeva kod Ljubije i, eto, završili smo – govori Vidović koji se pobrinuo da dobiju i kamin.

Najstariji sinovi Marko i Žare završili su samo osnovnu školu i rade s ocem Slavkom u šumi, Milka ide u srednju školu u Prijedor, a Manda u osnovnu u Oštru Luku. Najmlađi Dragan ima pet godina.

Majka Milena Šimčić kaže da, bez bilo kakvih primanja, nije lako nahraniti tolika usta. Slaže se i glava kuće Slavko, koji sa dva konja vuče drva iz svoje šume i tako hrani porodicu.

Dva hljeba

- Odu dnevno dva velika hljeba. Vreća brašna potraje osam dana, a gdje je ostalo? Sijem baštu, trudim se koliko mogu, mada mlijeko kupujemo, jer smo kravu morali prodati - govori Milena.

A ponos porodice je najškolovanija Milka, koja pohađa Srednju ekonomsku školu u Prijedoru. Kaže da je sretna što živi u višečlanoj porodici. Siromašni jesu, ali se dobro slažu, razumiju i vole.

Milena postala i baka 

Milena Šimčić majka je šestero djece i odnedavno je baka, moguće jedna od mlađih u BiH. Naime, kćerka Mira udala se prije tri godine. Imala je samo 15 i po godina.

- Ukrala se i udala pa smo se morali složiti. I ja sam se udala sa samo 16 – govori Milena.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.