REPUBLIKA SRPSKA

Dodik: Srpski vojnici su dobrodošli, ali RS neće moliti nikoga u Sarajevu za dozvolu

Srna

27.12.2017

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je danas Srni da su pripadnici Trećeg pješadijskog RS puka Oružanih snaga BiH dobrodošli na obilježavanje 9. januara - neustavnog Dana RS, te da niko nema problem sa tim da oni učestvuju u proslavi.

Ali ni ja, niti bilo ko iz RS neće da moli ikoga u Sarajevu da se omogući njihov dolazak i učešće na obilježavanje Dana Republike. Neprihvatljivo je da Treći pješadijski puk bude u nekom ćošku kao prošle godine, nevidljiv i postrojen u čast pojedinca, a ne u ime RS - rekao je Dodik, na pitanje da prokomentariše poziv koji mu je uputio član Predsjedništva BiH iz RS Mladen Ivanić da promijeni odluku i omogući učešće srpskih vojnika u OSBiH na proslavi 9. januara - neustavnog Dana RS u Banjoj Luci.

Dodik je naglasio da "RS slavi 9. januar i ne inati se bilo kome, pa ni međunarodnoj zajednici niti političkom Sarajevu, te da stoga svoju proslavu želi da organizira na način prihvatljiv prazniku koji proslavlja i s ljudima čije prisustvo neće i ne može biti osporavano".

- Mi želimo počasni vod policije RS postrojen u ime i u čast RS, sa simbolima RS, i mi ga imamo. To nije vod u slavu i čast Milorada Dodika ili Mladena Ivanića, i tu se nas dvojica izgleda razlikujemo - istakao je Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.