REPUBLIKA SRPSKA

Dodik organizuje prijeme povodom obilježavanja neustavnog "Dana RS-a"

Fena

27.12.2017

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik organizovat će sutra prijeme povodom obilježavanja 9. januara – "Dana RS", koji je osporio Ustavni sud BiH. 

Iz kabineta entitetskog predsjednika su najavljeni prijemi za sportiste, studente, nagrađene učenike, delegacije kulturnih i naučnih radnika i predstavnika izdavača te delegacije Saveza nacionalnih manjina RS-a.

U Palatu RS-a pozvane su i delegacije Narodne skupštine i Vijeća naroda, Vlade i predstavnika RS-a u institucijama BiH, delegacije Ustavnog suda, te pravosudnih organa RS-a, Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a i delegacije Ministarstva odbrane BiH te Akademije nauka i umjetnosti RS-a.

Dodik će primiti, kako je najavljeno, i delegacije boračkih organizacija, penzionisanih generala RS-a, Asocijacije stvaraoci RS-a, delegaciju udruženja vojnih penzionera RS u Oružanim snagama BiH, privrednike i predstavnike javnih medija.

U Banjoj Luci su osim postavljenih zastava RS-a, primjetni i bilbordi uoči proslave 9.januara. Na jednom od bilborda piše "Svojim korakom, 9.januar" te "Misli na otadžbinu".

Ustavni sud BiH proglasio je neustavnim 9. januar, "Dan RS-a", a Narodna skupština RS-a je, bez prisustva bošnjačkih poslanika, 25. oktobra prošle godine na posebnoj sjednici usvojila Zakon o Danu RS-a, po hitnom postupku, na osnovu prethodno održanog referenduma, koji je također osporavao Ustvani sud BiH, poništivši rezultate izjašnjavanja građana.

Srpski zvaničnici se pozivaju na taj zakon i tvrde da RS ima pravo da praznuje svoj dan, što je urađeno i 9. januara ove godine, kada je održan svečani defile pripadnika policije, ratnih veterana, studenata sportskih udruženja i kulturno-umjetničkih društava iz entiteta RS.

Za Bošnjake, kako to ističu njihovi politički predstavnici u RS-u, 9. januar nije prihvatljiv kao dan tog entiteta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.