REPUBLIKA SRPSKA

Banja Luka uskoro dobiva novu saobraćajnicu: Tri miliona maraka za novi Zeleni most s dvije trake

Zeleni most: Ili finansiranje ili izdavanje obveznica

Piše: G. DAKIĆ

4.1.2018

Pripreme za gradnju novog mosta u banjalučkom naselju Obilićevu (Mejdan) počele su prije nekoliko mjeseci, a radovi na terenu očekuju se naredne građevinske sezone. U toku su izrada tehničke dokumentacije i pravljenje finansijskog okvira za realizaciju projekta, koji se procjenjuje na tri miliona KM.  

Dvosmjerni saobraćaj

Načelnik Odjela za saobraćaj i puteve u administrativnoj službi Grada Banja Luka Slaviša Sandić ističe da je sredinom ovog mjeseca s projektantskom kućom „Ink konstruktor“ potpisan ugovor o izradi projektne dokumentacije. Rok za izradu projekta je 60 dana.

Novi most će biti projektiran za dvosmjerni saobraćaj s obostranim pješačkim stazama. U ovoj fazi s projektantima se traže, kako navode u resornom odjelu, i najbolja rješenja za konstrukciju, funkcionalnost i oblikovanje mosta.

Dosadašnji most je bio jednosmjeran i predstavljao je usko grlo u saobraćaju. Zahtjevi za protokom koji su postavljeni na saobraćajnice koje preko mostova spajaju lijevu i desnu obalu Vrbasa su veliki. U pojedinim periodima dana kapacitet ovih saobraćajnica je manji od saobraćajnog opterećenja.

Sada je, ističe Sandić, ovaj problem još izraženiji, jer je saobraćaj koji je Zeleni most opsluživao preusmjeren na ostale mostove i došlo je do velikih problema.

- Već sada je jasno da nije moguće osigurati sredstva u budžetu za novi most. Tražit ćemo neki drugi model finansiranja. Bit će to ili kreditiranje ili izdavanje obveznica - rekao je Sandić.

Venecija i Rebrovac

Završetkom izgradnje novog mosta i izgradnjom istočnog tranzita na dijelu od Krfske do ulice Gavrila Principa Banja Luka će dobiti, navodi Sandić, funkcionalnu cjelina. Izgradnjom Zelenog mosta saobraćaj u gradu bi bio znatno rasterećeniji.

- S novim mostom dio saobraćaja bi s Gradskog mosta bio preusmjeren na Zeleni most, a dio s Venecija mosta na Rebrovački most - kazao je Sandić.

Kružni tok i imovinski odnosi 

- U narednoj godini završit ćemo izgradnju kružnog toka Rebrovac. Planiramo riješiti imovinske odnose za završetak istočnog tranzita kod stadiona FK Naprijed, čime bismo dobili još jednu poprečnu vezu zapadnog i istočnog tranzita, a što je sa saobraćajnog aspekta od velikog značaja za ovaj dio grada - rekao je Sandić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.